Hoe kwamen wij bij de naam Joas?

Na de geboorte van Joas kregen we heel wat vragen hoe we toch op deze naam gekomen waren. Hoewel hij voor ons al heel normaal is en iedereen kan bedenken hoe je deze naam schrijft, hoor je hem toch niet veel en blijkbaar riep dit wat vragen op bij mensen. Hieronder zal ik uitleggen hoe wij op deze naam zijn gekomen.. Lees gezellig mee!

Vooraf wil ik even duidelijk maken dat een naam heel smaakgevoelig is. In dit artikel noem ik een paar namen die wij ook op ons lijstje hadden staan maar die het niet zijn geworden. Het kan zijn dat jij die wel hebt gekozen of wil kiezen. Ik vind het super leuke namen (anders stonden ze niet op ons lijstje), maar de namen pasten toch niet bij ons en zijn het dus niet geworden…

Wat vooraf ging….

Onze zoektocht naar een naam begon al vrij vroeg in de zwangerschap en op het moment dat we daarmee begonnen wisten we het geslacht van ons kindje nog niet. We moesten dus voor beide geslachten namen bedenken en dat was nog lastiger dan we dachten. We waren er al snel achter dat het vernoemen van onze ouders bij ons geen zin had (iets met vaders en moeders met bijna gelijke doopnamen) en daarom kozen we ervoor om voor een Bijbelse naam te gaan. Er zijn een heleboel namen die afgeleid zijn van namen uit de Bijbel dus er was keuze genoeg uit leuke en mooie namen. Onze zoektocht kon beginnen!

De eisen

Niet elke naam is geschikt of vind je even mooi. We gingen dus nadenken wat wij belangrijk vonden bij een naam. Je geeft tenslotte je kind een naam die hij zijn hele leven bij zich zal dragen en waarmee hij zich ten alle tijden aan iedereen zal voorstellen. En daarom vonden wij het belangrijk om er goed over na te denken.

Maar hoe meer eisen je hebt, hoe lastiger het wordt. Ik heb nogal wat eisen en daarnaast werk ik in het onderwijs waar ik zoveel verschillende namen voorbij hoor komen dat er al gauw associaties bij een naam ontstaan, soms positief, soms negatief.  Naast dat het dus een Bijbelse naam moest worden waren dit de volgende eisen:

  • Een naam waarvan iedereen snapt hoe je het schrijft. We wilden niet dat ons kind bij elke balie zijn naam zou moeten spellen (dat moeten we met onze achternaam al, terwijl die ook echt Nederlands is?!).
  • Een naam die geschikt is voor een baby, maar ook een naam die nog kan als je een jaar of 50 bent. Sommige namen vind ik voor baby’s namelijk heel schattig, maar voor een volwassene echt te kinderachtig.
  • Een naam die niet begint met een N, want onze achternaam begint daar al mee en ik vind dat persoonlijk gewoon niet leuk…
  • De naam mocht ook niet eindigen op een N. Onze achternaam dus begint met een N en als je naam hebt die daarop eindigt krijg je een soort tongbreker. Zo vond ik Jonathan een hele leuke naam, maar dat is gewoon niet snel en makkelijk uit te spreken… dus geen N op het eind.
  • De naam mocht niet beginnen met een P of met een S. Onze namen beginnen daar al mee. Ons kind moest zijn eigen voorletter krijgen

Maar hoe kwamen we dan op Joas?

Je leest het al… heel wat eisen! Maar hoe zijn we dan op de naam Joas gekomen? Lang leve Google! We typten op Google ‘Bijbelse jongensnamen’ in en er rolden zo 180 verschillende Bijbelse namen over het scherm. Uit die namen kozen we er 3: Joas, Lucas en Thomas, in willekeurige volgorde. Om erachter te komen welke van deze drie namen nou echt DE naam was, hebben we die namen verschillende keren hardop tegen elkaar uitgesproken.We koppelden de namen aan onze achternaam om te kijken of dat ‘zou klinken’, we noemden de namen achter onze eigen namen, we schreven de namen op en we zeiden zinnen als ‘Kom ….. , we gaan eten’. Al gauw viel de naam Thomas af, die paste toch niet zo bij ons en zo bleven er nog twee namen over om uit te kiezen. Na een paar weken wisten we het… Je moest Joas gaan heten. Die naam klopte in al onze eisen. Vanaf dat moment hebben we hem zo genoemd en het begon steeds meer te kloppen. Ja, dit was DE naam voor ons eerste kindje.

We hebben dus ook meisjesnamen bedacht, maar die namen ga ik hier niet noemen want mochten we ooit nog een kindje krijgen zullen die namen waarschijnlijk nog op ons lijstje staan. De jongensnamen die we bedacht hadden kon ik wel noemen, want die namen zullen niet meer door ons gekozen worden omdat het simpelweg niet ‘klinkt’ bij Joas. Alle drie de namen eindigen op dezelfde klank dus dan zou je een soort Jut en Jul-idee krijgen.

De betekenis

Tot slot wil ik nog even benoemen wat Joas eigenlijk betekent. We hebben zijn naam dus niet uitgezocht op de betekenis, maar dit hebben we later wel opgezocht en vonden we eigenlijk wel heel mooi aansluiten bij ons gevoel voor dit kindje. Joas betekent namelijk Gegeven door God of de Heere heeft geschonken. Hoe mooi wil je het hebben?

 

Welke naam kozen jullie voor jullie kindje? En waarom?

Liefs Simone

2 gedachten over “Hoe kwamen wij bij de naam Joas?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s