Een grote baby.. maar toch nog zo klein

Joas 2 dagen oud

Op 18 augustus 2017 ben ik bevallen van onze zoon Joas. Dat is op dit moment alweer bijna 8 weken geleden. Joas is geboren met een vrij hoog geboortegewicht. Vandaag neem ik jullie mee in het verhaal van mijn ‘grote’ baby.. die toch nog echt heel klein was/is.

De echo’s

Eind maart hadden wij de 20 weken echo. Best een spannende echo, omdat ze bij die echo bekijken of alle organen goed zijn aangelegd en of er geen afwijkingen te zien zijn. Gelukkig was alles goed, maar tijdens die echo kregen we al te horen dat de baby best wel lange benen had. Wij schrokken daar niet van want met mijn 1.84cm en met Peter zijn 1.93m is het niet zo heel gek dat het kindje langer zou zijn dan gemiddeld. Geen reden tot paniek dus.

Met bijna 30 weken kregen we een groei-echo. Tijdens die echo werden het hoofdje, het buikje en het bovenbeentje gemeten. Ook hierop was te zien dat meneertje lange benen had en ook met zijn buik en hoofdje zat Joas helemaal bovenin de groeicurve. Zijn gewicht werd op dat moment op 1773 gram geschat, dit was iets boven gemiddeld. De echoscopiste zei tegen ons dat de kans bestond dat we nog een keer terug zouden moeten komen om zijn groei in de gaten te houden. Dit bespraken we met de verloskundige, maar die was duidelijk niet onder de indruk van deze cijfertjes en zij vond het niet nodig om Joas zijn groei verder in de gaten te houden. Het zou eerder zorgelijk zijn geweest als wij een heel klein kindje zouden krijgen.

De 20-weken echo

Geboortegewicht

Gemiddeld is een pasgeboren baby ongeveer 50cm lang en weegt tussen de 3300 gram en de 3500 gram. Wij gingen er dus al vanuit dat ons kindje wat groter dan gemiddeld zou zijn en ik dacht zelf aan ongeveer 4000 gram. Uiteindelijk was Joas 56 à 57 cm lang en zijn gewicht was 4760 gram. Echt een flinke baby dus! Het is ook maar goed dat niemand me ooit verteld heeft dat dit ongeveer Joas zijn geboortegewicht zou zijn, anders had ik nooit thuis willen bevallen.. terwijl ik dat achteraf juist zo fijn vond.

Na Joas zijn geboorte is er meerdere malen gevraagd of hij echt via de ‘normale’ manier geboren was en hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Mensen…. het is geen reus! Daarnaast kregen we erg veel opmerkingen als ‘zo die is groot’, ‘joh.. wat een flinkerd’… en ja dat is hij ook, maar in zijn doen en laten is het echt nog een kleine baby.

Wegen na de bevalling

Normale ontwikkeling

Ondanks dat Joas met 1 maand oud gemiddeld net zo groot was als een kindje van drie maanden, ontwikkelt hij zich gewoon net als elke andere baby. Zo sliep hij in het begin heel erg veel, begon hij rond 4 à 5 weken te lachen en begint hij nu de wereld om zich heen te ontdekken. Qua ontwikkeling gaat het dus gewoon helemaal volgens het boekje en is hij echt een baby van bijna 2 maanden oud. En ja.. wel een grote baby, maar hij kan echt nog niet zitten, lopen en praten… gelukkig niet!

Van wie zal hij het hebben?

Zelf ben ik geboren met ongeveer 7 pond, gewoon gemiddeld dus. Toch was ik altijd lang voor mijn leeftijd en voor een vrouw ben ik nog steeds lang. In mijn puberteit hebben ze zelfs nog foto’s gemaakt van de groeischijf in mijn pols om te kijken of ik niet té lang zou worden. Peter zijn geboortegewicht was gewoon gemiddeld, maar ook hij was ongeveer 56cm bij zijn geboorte. En ook nu is Peter nog langer dan de gemiddelde Nederlandse man.

Joas is dus echt geen uitzondering, hij is dan wel niet gemiddeld, maar hij groeit gewoon volgens zijn eigen lijn en dat is prima. Een gemiddelde is tenslotte ook maar een gemiddelde. Helemaal niks aan het handje dus met ons mooie mannetje!

En stiekem…. vind ik wat dikkere baby’s veel schattiger dan zo’n super slank kindje. Er bestaat niet voor niks het woord babyvet toch?

liefs,

Simone

4 gedachten over “Een grote baby.. maar toch nog zo klein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s