Mijn ervaring met borstvoeding

Borstvoeding…. het blijft toch een gevoelig onderwerp. Zoals je hebt kunnen lezen in de update over Joas ben ik na 2,5e week gestopt met het geven van borstvoeding en zijn wij helemaal overgegaan op flesvoeding. Vandaag neem ik jullie mee in mijn verhaal over borstvoeding. Dit is hoe ik het heb ervaren.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik eigenlijk geen moment getwijfeld, ik ging borstvoeding geven! Het leek mij een heel mooi en intiem moment samen met je kindje. Daarnaast schijnt het de beste start voor je kindje te zijn. Ik wilde het dus graag proberen en het is gelukt! Wel heb ik van tevoren tegen mezelf gezegd dat als het niet zou kunnen of niet zou lukken. ik er mee zou stoppen. Het moet wel prettig voelen voor allebei.

Net geboren

Eén van de reflexen die een pasgeboren baby heeft, is dat hij op zoek gaat naar eten. Dit moet ongeveer binnen een uur na de geboorte gebeuren. Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn bevallingsverhaal werd Joas na de geboorte gelijk op mijn borst gelegd. Ons kleine ventje was nog geen 10 minuten oud toen hij al begon te smakken en te zoeken. Hij moest nog even wachten tot ik gehecht was, maar toen dat klusje geklaard was mocht ik proberen om hem voor het eerst aan te leggen. De kraamhulp heeft mij daarbij geholpen. Al meteen hapte Joas goed aan en ik had zelfs al wat melkproductie… Dit ging goed! De borstvoeding ging eigenlijk de hele dag prima, maar tegen het einde van de middag begon Joas wat trek te krijgen. Mijn melkproductie moest nog op gang komen en was nog niet afgestemd op vraag en aanbod. De kraamhulp stelde voor om Joas wat bij te voeding door middel van fingerfeeding. Ze hielp ons hierbij en we merkte dat Joas vol en voldaan was, wat fijn!

De periode daarna

In de dagen die volgde werd mijn melkproductie steeds beter en hoefde we Joas minder bij te voeden. Hij hapte goed aan, dronk goed mijn beide borsten leeg en lag daarna weer heerlijk te slapen. Hij ging ’s nachts soms wat langer tussen voedingen laten en ook overdag dronk hij goed. Hij kwam overdag wel wat vaker, maar ik gaf borstvoeding op verzoek, dus dat was prima.

Aan het einde van de middag/begin van de avond zijn de meeste kindjes wat hongeriger, maar we merkte dat Joas wel erg veel trek had. Hoe vaak ik hem ook aanlegde, hij bleef honger houden en mijn borsten waren op een gegeven moment gewoon leeg. We moesten hem dus blijven bijvoeden. Eerst deden we dit met zakjes van Nutrilon, maar toen we elke dag bijvoeding aan het maken waren, heb ik maar een pot Nutrilon aangeschaft.

Toen Joas 1,5 à 2 weken oud was begon hij opeens anders te drinken. Hij tufte elke keer mijn tepel uit, liet melk uit zijn mondhoeken stromen en dronk erg onrustig. Ik werd hier ook onrustig van en dat maakte me onzeker.Waarom ging het niet zoals het hoorde? Waarom lukte het niet? Waarom drinkt hij nou toch zo onrustig? Ondanks al die onzekerheden bleef ik doorzetten, want ik had gelezen dat borstvoeding het beste lukt als je doorzet. Ik wilde niet opgeven, want dit was toch de beste voeding voor mijn kind? Ik bleef Joas borstvoeding geven, maar na elke voeding was ik blij dat ik er vanaf was. Ik begon zelfs op te kijken tegen de momenten dat ik hem moest voeden en voor mijn gevoel kreeg ik hem alleen stil door hem aan te leggen. Zo begonnen bij mij de gedachten om te stoppen met borstvoeding. Maar ik kon toch niet zomaar opgeven? Tweeënhalve week is niks, er zijn mensen die dit maanden tot jaren doen…

De oplossing zocht ik in kolven. Joas kon goed uit een flesje drinken, dus dat was geen probleem en met kolven zou hij toch nog moedermelk binnen krijgen. Zo gezegd, zo gedaan. Peter en ik naar de winkel om een handkolf te kopen. We kozen ervoor om de borstvoeding en het kolven te combineren. De ene keer dronk hij aan de borst en de andere keer gekolfde melk uit een flesje. Ik kon best aardig wat melk afkolven dus dat was fijn. Toch bleef Joas slecht drinken aan de borst en ik bleef er onzeker over. Ook vond ik het kolven pijnlijk! Toch bleef ik twijfelen want als ik zou stoppen zou dat betekenen dat ik niet meer terug kon. Na het zoveelste gesprek met Peter hierover heeft hij voor mij de knoop doorgehakt en gezegd dat ik ermee ging stoppen. Blijkbaar was ik zelf niet in staat om deze beslissing te maken en dan is het erg fijn als iemand anders het ook ziet. Wat moet ik toch zonder mijn lieve man? Ik ging er zelf bijna ten onder aan die borstvoeding, want ik werd er alleen maar ongelukkig, onzeker en verdrietig van. Joas had recht op een blije mama die goed in haar vel zat. Die zondag ben ik begonnen met afbouwen van de borstvoeding.

Achteraf denk ik dat het slechte drinken een wisselwerking was. Joas moet aan mij gemerkt hebben dat ik me er niet (meer) prettig bij voelde en dat heeft vast effect gehad op het drinken. Sinds ik gestopt ben met de borstvoeding voel ik me een stuk beter en zit ik lekkerder in mijn vel. Ik ben weer meer mezelf en dat voelt fijn! Ook zie ik nu in dat er helemaal niks mis is met kunstvoeding. Dat bestaat natuurlijk niet voor niets!

Mijn verhaal hoeft niet te betekenen dat de borstvoeding bij jou ook zo verloopt. Als Joas genoeg had gehad aan mij was het waarschijnlijk allemaal heel anders gelopen, maar dat weet ik niet, want het is zoals het is. Ondanks mijn ervaring zou ik borstvoeding zeker aan je aanraden, want het is zo’n mooi, intiem en bijzonder moment samen met je kindje. Jouw lichaam kan je kindje van eten voorzien… dat is toch super tof? In het begin heb ik er ook zeker van genoten en deze ervaring weerhoud mij er ook niet van om bij een eventueel volgend kindje het gewoon weer opnieuw te proberen… Maar ook dat heb ik niet zelf in de hand. Dat gaat de toekomst uitwijzen.

Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven?

Liefs Simone

 

Een gedachte over “Mijn ervaring met borstvoeding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s