Avondritueel met een baby van 10 weken

Rust, reinheid en regelmaat… Dat willen we Joas graag bieden. Ongeveer 4 weken geleden zijn we begonnen met een avondritueel. Het is een vrij ‘simpel’ ritueel dat in de toekomst nog uitgebreid gaat worden. Lees je mee?

Wij zijn met dit avondritueel begonnen toen Joas ongeveer 6 weken oud was. Op die leeftijd begint een baby’tje ongeveer het verschil te merken tussen dag en nacht. In onze opvoeding vinden we structuur heel belangrijk. Wij houden zelf ook van structuur en eerlijk gezegd… wie niet? Ik geloof dat baby’s handelingen kunnen herkennen en om die reden houden wij vast aan ritueeltjes.

In het begin deden we dit ritueel aan het begin van de avond, maar we merkten dat Joas ’s avonds nog niet zelf in slaap kan vallen (overdag wel) en dat hij dan wat meer aandacht en liefde nodig heeft. Als we het ritueel aan het begin van de avond deden konden we hem daarna nog niet wegleggen voor de nacht/tot zijn laatste fles. Daarom is hij ’s avonds lekker bij ons en knuffelen we veel met hem.

We willen elke dag afsluiten met een voeding om 23.00 uur. Het maakt niet uit hoeveel Joas daarvoor heeft geslapen. Als hij een uur slaapt of 10 minuten, we geven hem rond 23.00 uur een voeding. Dit doen we zodat hij daarin een (soort van) ritme krijgt. Ons avondritueel start daarom rond 22.30 uur. Soms slapen we hiervoor nog even (of 1 van ons), maar over het algemeen blijven we gewoon wakker tot die tijd. We beginnen dus rond 22.30 uur. Binnenkort gaan we de laatste fles steeds eerder geven. We merken dat Joas ’s ochtends steeds later wakker wordt. De bedoeling is om te beginnen met een kwartiertje eerder en hopen dat hij dan ongeveer net zo lang slaapt…. en het zo steeds verder opbouwen/afbouwen dat hij ’s avonds eerder naar bed gaat.

Douchen/badderen

We beginnen het ritueel met douchen of badderen. Over het algemeen kiezen we voor douchen, omdat we dit makkelijker/sneller vinden. Sommige mensen kiezen ervoor om hun kindje ’s ochtends te badderen of te douchen, maar wij doen het liever ’s avonds. In januari ga ik weer werken en dan lukt het ’s ochtends niet om te douchen, dus we vinden het vooral praktischer om het ’s avonds te doen. Ook vind ik het prettiger om (straks) alle bacteriën eraf te spoelen na (bijvoorbeeld) een dag kinderdagverblijf. En zelf douchen wij ook liever ’s avonds dan ’s ochtends.

’s Ochtends was ik Joas nog even met een vochtig washandje

Wij douchen dus elke dag met Joas, maar de ene dag spoelen we hem alleen af met water en de andere dag wassen we hem met sop. Over het algemeen doucht Peter met Joas, maar heel af en toe vind ik het ook fijn om samen met Joas te douchen.

Voordat Joas onder de douche kan moet hij natuurlijk uitgekleed worden. Ik kleed hem op zijn kamer uit en wikkel hem in een badcape of XL hydrofiele doek en breng hem dan naar Peter die al onder de douche staat.  Peter heeft er dan al voor gezorgd dat het water lekker warm is.

Terwijl Peter met Joas doucht zorg ik ervoor dat alle spullen klaarliggen om hem af te drogen. Ook maak ik een kruik warm om Joas zijn bed op te warmen. Zo kan hij na de fles lekker zijn voorverwarmde bedje in.

Afdrogen en pyjama aantrekken

Na ongeveer 7 tot 10 minuten douchen ben ik klaar met de voorbereidingen en is Joas best moe geworden van het douchen. Peter geeft Joas dan aan mij aan en ik wikkel hem weer in de badcape of XL hydrofiele doek. Ik neem Joas mee naar zijn kamer en droog hem daar af. Als hij een droge huid heeft smeer ik hem in met bodylotion, maar dit doe ik niet te vaak.

Hij krijgt een schone luier, romper en pyjama aan. De eerste paar weken sliep Joas ’s nachts in zijn gewone kleding, maar op één of andere manier vond ik dat toch niet zo fris. Daarnaast vind ik dat pyjama aantrekken hoort bij een avondritueel. Zijn pyjama is nog iets te groot, maar dat is eigenlijk wel schattig.

Terwijl ik dit allemaal doe, doucht Peter nog even af en begint vast met het maken van een fles.

Fles drinken

Na het douchen, afdrogen en pyjama aantrekken is het tijd voor zijn laatste fles. Het is dan ongeveer 23.00 uur. De ene dag zijn we wat eerder klaar en de andere dag wat later. Voordat Joas zijn fles krijg, baker ik hem alvast in. Wij gebruiken hiervoor een inbakerdoek van Swaddle Me.

Door het douchen is Joas al aardig moe geworden en ook het drinken maakt hem moe. Na zijn fles is hij dan eigenlijk al snel vertrokken en kunnen we hem wegleggen in zijn ledikant.

Slapen

Na zijn fles leggen we hem weg in zijn voorverwarmde bed en eigenlijk slaapt hij dan gelijk door. De volgende fles krijgt hij wanneer hij wakker wordt. Joas slaapt ’s nachts (zo goed als) door en komt dus pas ’s ochtends voor een voeding.

Uitbreidingen in de toekomst

Voor nu is dit een prima avondritueel, maar als hij straks groter is willen we het avondritueel uitbreiden. Voorbeelden van uitbreidingen zijn:

  • Tanden poetsen
  • Boekje (voor)lezen
  • Nog even de dag doorspreken
  • Uitleggen wat er de dag erna gaat gebeuren

Wij merken dat dit ritueel werkt. Al is het niet voor Joas, dan is het wel voor onszelf.

Hoe ziet jullie avondritueel eruit?

Liefs,

Simone

3 gedachten over “Avondritueel met een baby van 10 weken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s