Terugblik op mijn babybuik

Ongeveer een jaar geleden raakte ik zwanger van Joas. Dat wisten we toen uiteraard zelf nog niet. Wij ontdekten dit op 5 december 2016. Vandaag neem ik je mee in de groei van mijn bolle buik. Ook vertel ik je wat over het verloop van mijn zwangerschap.

Toen we erachter kwamen dat ik zwanger was, besloten we om elke week een foto te maken om zo te groei van mijn buik bij te houden. Er zijn volgens mij 4 weken dat het niet gelukt is, maar we hebben dus heel veel foto’s wel! Vandaag deel ik een kleine selectie die de groei goed laten zien, de andere foto’s zijn voor onszelf.

Eerste trimester

Ik was ruim 4 weken zwanger toen we een positieve test in handen hadden. De eerste buikfoto die we maakten was met 5 weken (eerste foto). Als ik die foto zie verbaas ik me erover hoe slank ik eigenlijk was, dat vond ik op dat moment namelijk totaal niet… Iets met onzekerheid van de vrouw misschien? Ook moedigt mij dit aan om weer zo te worden… of in ieder geval meer in die richting.

De weken erna groeide mijn buik wel iets, maar eigenlijk mocht het nog geen naam hebben. Op de tweede foto ben ik 11 weken zwanger. Als je me niet zou kennen (en je niet zou weten dat ik zwanger was), dan zou je vast denken dat ik hele gezellig feestdagen had gehad hihi. Ik had niet echt gelijk een mooie zwangerbuik, maar meer een “is ze nou dik of zwanger buik”.

Het hele eerste trimester is eigenlijk heel goed verlopen op wat klachtjes na. Ik was wel na een dag werken compleet gesloopt en ging soms om 21.00 uur naar bed om zoveel mogelijk slaap te pakken en me op te laden voor nog een dag werken. Daarnaast was mijn geheugen echt een zeef. Waar ik normaal alles van iedereen wist en kon onthouden, kon ik nu amper bedenken wat ik die ochtend had gegeten… Hetgeen ik echt naar vond was mijn blaasontsteking in week 9. Gelukkig had ik toen kerstvakantie en kon ik goed uitzieken.

Vanaf een week of 12 à 13 begonnen mijn eigen broeken niet zo lekker meer te zitten en dus schafte ik een zwangerschapsbroek aan, wat een verademing. Die dingen zitten lekker!!! Ook begonnen we langzaam na te denken over een naam en over het kamertje.

Quotes uit mijn zwangerschapsdagboek:

“We vertellen naaste vrienden van jouw komst. Iedereen reageert zo leuk! Vanwege mijn jonge leeftijd hadden we dat (eerlijk gezegd) niet gedacht.” – 9 weken

“We hebben je voor het eerst mogen zien. Je lag te spartelen en te zwaaien” – 11 weken

Tweede trimester

Vanaf een week of 18 (eerste foto) begon je toch wel langzaam te zien dat ik zwanger was. Ik kon nog steeds mijn eigen shirts en jurkjes aan, maar shirts begonnen, op een gegeven moment, toch wel kort te worden aan de voorkant. Op de middelste foto ben ik 20 weken. Dat vond ik toch wel een mijlpaaltje. De eerste 20 weken vlogen voor mijn gevoel om. De meeste mensen zeggen dat de tweede helft veel sneller gaat, maar dat vond ik niet. Voor de 20 weken leek het nog zo ver weg, maar daarna wilde ik graag dat het augustus zou zijn… dus duurde die weken voor mijn gevoel een eeuwigheid.

In mijn tweede trimester ben ik in korte tijd best gegroeid. De laatste foto is met 23 weken gemaakt en ik vind het best een verschil als je hem vergelijkt met 18 weken (eerste foto).

Het tweede trimester waren eigenlijk de leukste weken. Ik voelde me goed, kon alles nog en zat lekker in mijn vel. We kozen een naam uit en begonnen aan de babykamer. We gingen nog met vrienden op vakantie en genoten van de eerste schopjes die we voelde. Ik heb de baby zelf met 15,5e week gevoeld en Peter kon hem rond de 20 weken ook voelen aan de buitenkant. Eerst lieve kleine schopjes, later hele verschuivingen in mijn buik.

Quotes uit mijn zwangerschapsdagboek:

“We weten nu dat je een jongetje bent, we krijgen een zoontje!!” – 21 weken

“We zijn eruit, je naam wordt Joas! Nu zorgen dat we ons niet verspreken” – 24 weken

Derde trimester

Vanaf een week of 27 (eerste foto) begon mijn buik steeds meer in de weg te zitten. Ik merkte het met het aantrekken van mijn schoenen, het opstaan uit bed, het omdraaien in bed etc. Het was toen half mei en het was ontzettend warm, dat was ook niet echt in mijn voordeel. Ik kreeg wat kleine klachten die konden wijzen op zwangerschapsvergiftiging, maar dat was gelukkig niet zo. Ik had gewoon last van de warmte en moest me een beetje koest houden.

Voor mijn verlof werkte ik 4 dagen per week en ik merkte dat dat steeds pittiger werd. Het werken met kleuters vraagt veel lichamelijke inspanning en met zo’n buik is dat niet altijd even handig! Ik heb precies tot de zomervakantie doorgewerkt. Ik was toen iets meer dan 35 weken zwanger en wat was ik blij dat ik verlof had. Omdat ik de laatste weken op mijn werk nog veel dingen deed om het schooljaar af te ronden, stortte ik mijn eerste verlofweek in, ik was kapot! Nu ik rust nam kwam opeens alles eruit.

De middelste foto is met 36 weken en de laatste net voor mijn uitgerekende datum. Bizar hoeveel een buik nog kan groeien in iets meer dan 3 weken!!

Ik ben ongeveer 15 kilo aangekomen in mijn zwangerschap en dat vind ik best netjes als je nagaat dat Joas daar al 4,7 kilo van was. Maar je snapt ook wel dat ik blij was dat ik weer  meer bewegingsvrijheid had toen Joas geboren was.

Quotes uit mijn zwangerschapsdagboek:

“Door de rust van de (mei)vakantie is mijn buik hard gegroeid en dat merk ik goed. Het wordt soms best zwaar nu” – 27 weken

“Door de hooikoorts en de drukte op mijn werk, voel ik me al een tijdje niet zo fit. We moeten nog rustiger aan gaan doen” – 32 weken

“1 ding is zeker, je gaat in augustus geboren worden. We zijn zo nieuwsgierig en willen je zo graag knuffelen! – 39 weken

 

Als ik terugkijk op mijn zwangerschap vond ik vooral het derde trimester erg zwaar. Eigenlijk ook helemaal niet gek als je een kindje van 9,5 pond met je meesjouwt die ook nog eens 9 dagen na de uitgerekende datum wordt geboren. Voor de rest heb ik een prima zwangerschap gehad met vrijwel geen klachten en daar ben ik erg dankbaar voor! Ik hoop ooit nog een keer zwanger te worden en ik ben benieuwd of ik dan weer zo’n grote kanonskogel krijg of dat mijn buik wat meer bescheiden blijft, we zullen zien!

Liefs,

Simone

Een gedachte over “Terugblik op mijn babybuik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s