Dingen die ik moeilijk vind aan moeder zijn

Naast dat ik het ouderschap mooi, bijzonder en om voor te leven vind, kan ik niet ontkennen dat ik het ook zwaar en moeilijk vind! Vooral de eerste weken vond ik echt heel heftig! Hieronder lees je wat ik dan moeilijk vind. 

Zoals je misschien wel weet, zijn wij jong ouders geworden en zien wij daarin veel voordelen. Maar naast voordelen, zijn er natuurlijk ook altijd nadelen. Er zijn mensen die denken dat je minder bekwaam bent om kinderen op te voeden als je jong bent. Daar ben ik het absoluut niet mee eens, maar ik denk wel dat als je jong bent je nog minder zorgen hebt om anderen. Wij leefden voor onszelf en hoefden eigenlijk ook alleen voor onszelf te zorgen. Nou zijn we twee volwassenen en kunnen aardig voor onszelf zorgen, dus naast ons werk met veel verantwoordelijkheden, hadden we dat thuis niet.
Het viel me de eerste weken dan ook best zwaar dat een kindje echt heel veel aandacht nodig heeft. Je hele dag plan je om het ritme (in hoeverre je dat hebt) van je kindje heen. Ik was de eerste weken blij als ik een was aan had gezet… en mijn dag was al helemaal goed als ik hem ook nog had opgehangen!! Nu kan ik er om lachen, maar op dat moment vond ik het heel moeilijk om mezelf aan te kant te zetten. En ik weet dat je ook goed voor jezelf moet zorgen, want blije mama = blije baby, maar toch verzorg je liever eerst je kind en prop je daarna wel snel een boterham in je mond. Na 14 weken kan ik zeggen dat dit gelukkig allemaal al een stuk beter gaat!

Ook een moeilijk puntje: je relatie, want ja.. Ook dat is iets wat in de eerste weken een beetje een ondergeschoven kindje wordt, want het is eerst je baby, dan jijzelf en ohja.. dan heb je ook nog een man die liefde, aandacht en intimiteit nodig heeft. Wel merk ik dat onze relatie alleen maar hechter is geworden, we zijn nog meer een team. We doen dit samen! Ook nu na 14 weken is er weer meer tijd voor elkaar en zitten we ’s avonds met z’n tweeën op de bank… zonder baby op schoot! Ik bewonder trouwens echt mensen die hun relatie proberen te redden door middel van een kindje! Want als er iets stabiel moet zijn om een kindje gelukkig op te kunnen laten groeien, is het je relatie wel! Gelukkig zit dat bij ons meer dan goed en versterken we elkaar alleen maar.

Het derde ding is dat je wereldje in het begin toch een beetje kleiner is. Ik ben een gezelschapsdier, een echt mensenmens. Hoe meer mensen, hoe beter. Maar ’s avonds verjaardagen/uitjes/afspraken met een baby die nog niet goed in slaap komt is niet bepaald ideaal. Ook in het kader van rust, reinheid en regelmaat (ja, ik ben zo’n trien) heb ik het liefst dat Joas ’s avonds in zijn eigen bedje slaapt. Dit betekent dus wel dat je óf alleen naar een verjaardag gaat óf dat je vroeg komt en vroeg weer naar huis gaat óf dat je mensen ’s avonds bij jou thuis uitnodigt. Bij de eerste 2 opties maak je het nooit laat, omdat je je kindje op bed wil leggen of dat je je partner af wil lossen. Ook dat zal wel goed komen, maar soms is het wereldje dus best een beetje klein.. heftig!

Tot slot; dingen doen op je eigen tijd… of eigenlijk juist niet meer.  Als moeder begin je sommige dingen, die eerst zo normaal waren, steeds meer te waarderen. Voorbeelden zijn; alleen winkelen, alleen douchen, om lunchtijd kunnen lunchen en noem zo maar op. Dat was voorheen zo normaal en nu meer uitzondering dan regel. Echt me-time komt wel weer, maar voorlopig ben ik zo’n moeder die denkt dat alleen zij en d’r partner voor de baby kunnen zorgen.. haha

Nogmaals, ik ben ontzettend dankbaar voor het mooie kindje dat wij hebben! Ik kan en wil me geen leven meer zonder hem wensen. Hij is onderdeel van ons, hij hoort bij ons! Maar dat wil niet zeggen dat alles zomaar vanzelf gaat, maar als hij me dan elke ochtend weer zijn allergrootste glimlach toont, vergeet je snel hoe moeilijk en zwaar het is!

Liefs,

Simone

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s