Mijn kind kan/kon niet tegen vast voedsel

Eind december was het zover; Joas werd vier maanden. Dat betekende dat we mochten beginnen met hapjes en dat vond ik zo leuk! Iedere (nieuwe) fase kan ik wel een vreugdedansje doen, ik vind het allemaal fantastisch!

Foto: voedingscentrum.nl

We zijn begonnen met vaste voeding toen Joas precies 4 maanden was. Van tevoren had ik al helemaal bedacht hoe we het gingen aanpakken. Ik had een stoommandje aangeschaft, zodat de pure smaken beter behouden zouden worden, ik had wortels in huis gehaald want daar zouden we mee beginnen en ik had ijsblokbakjes gekocht, zodat ik een voorraad kon maken en het in kon vriezen. Ik was goed voorbereid dus!

Op het bureau hadden ze gezegd dat het in principe oefenhapjes waren maar omdat Joas boven de 7 kilo was en nog 5 flessen dronk zou het hapje die fles langzaam wel mogen (lees: moeten) gaan vervangen. We hoefden hem dus niet maar een paar hapjes te geven, maar mochten hem tussen de 70 en 120 gram groenten geven.

Het eerste hapje was een succes! Hij hoefde toen niet het hele bakje maar hij vond het wel wat die wortel. Het was natuurlijk even oefenen met zijn mond open doen en happen van een lepel, maar dat ging al aardig. Hij krijgt zijn vitamine D druppels ook met een lepel, dus dat was hij al een beetje gewend.

We probeerden wat smaken uit; wortel, pompoen, bloemkool, peultjes, sperziebonen en courgette. Het ging er allemaal met hetzelfde gemak in. Alles wat je aanbod vond hij lekker. Hij at het hele bakje leeg (120 gram) en was dan nog boos dat het op was! Bloemkool was de enige groente die we niet vaak gegeven hebben, want daar ging hij erg veel van boeren en kokhalzen.

Ik schrijf alles in de verleden tijd, want zoals de titel al zegt kan/kon Joas niet tegen die vaste voeding. Nadat we waren begonnen (en waren gestopt met inbakeren) ging het slapen van Joas steeds slechter. Waar hij eerst misschien eens een keer eventjes wakker werd, werd hij vanaf toen elke nacht wakker. En dan niet even wakker worden, maar echt krijsen. Krijsend van pijn (?) werd hij elke nacht wakker. Het begon met een paar keer om 4.00u, toen werd het 2.00uur en al snel werd hij tussen 22.00uur en 0.00uur krijsend wakker en kwam hij niet meer in slaap. Heel wat nachten lag hij tussenin zodat hij in elk geval wat slaap kon pakken, maar dit was geen doen. Peter en ik werden er niet gezelliger op met ons slaaptekort. We waren alle drie moe! Mijn moedergevoel zei dat we moesten stoppen met die hapjes. Joas sliep dan ook wel niet meer ingebakerd, maar wij hadden het gevoel dat het daar niet aan lag. Joas werd midden in zijn diepe slaap opeens wakker. Soms had hij kramp, andere keer zat er van alles dwars in zijn buik. Het was gewoon zielig om aan te zien!

Na drie weken zijn we dus gestopt en zijn we weer terug gegaan naar 5 flessen. We zijn ook bewust weer een fles om 23uur gaan geven om hem weer in een oud ritme te “dwingen”. Zijn buik zou rust krijgen en hij genoeg voeding. En dat werkte!!!! Na drie weken amper slaap ging het opeens weer goed. Hij sliep ’s nachts goed en overdag ging het ook eindelijk beter. Zo fijn!

Dat Joas last heeft van gevoelige darmen is overigens niet zo raar. Ik had dat als baby ook. Alleen werd het bij mij beter toen ik (fruit)hapjes kreeg. Ik las ergens dat darmen pas echt rijp zijn rond 6 maanden, dus misschien was zijn lijfje er nog helemaal niet aan toe? Of misschien gaven wij teveel in 1x? Wie zal het zeggen?

En nu? Ik hoor het je denken. Inmiddels is Joas bijna 6 maanden en zijn we langzaam weer aan het beginnen met vaste voeding. We doen het nu in kleinere porties want we zijn er wel achter dat Joas geen rem heeft en kan blijven eten wat je hem aanbiedt. We bekijken per dag hoe het gaat en hoe zijn lijf er op reageert. Hij krijgt al een tijdje af en toe een fruithapje en gisteren zijn we (weer) begonnen met groenten. En dit keer niet gelijk 120 gram, maar gewoon 1 ijsblokje (= ongeveer 30 gram). De afgelopen nacht heeft hij heerlijk geslapen dus hoop dat dit zo blijft!

Ik denk dat het een kwestie van tijd was met de hapjes bij Joas. Daarnaast denk ik ook dat we gelijk teveel in 1x gegeven hebben. Maar we leren van onze fouten en pakken het nu anders/ beter aan. Net als alle ouders kloten wij ook maar wat aan.. we komen er wel!

Herkenbaar? Of helemaal niet?

Liefs,

Simone

4 gedachten over “Mijn kind kan/kon niet tegen vast voedsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s