Joas | 6 maanden – een half jaar!

Een half jaar, een half jaar…. Zei ik al een half jaar? Ja echt! Gisteren was Joas een half jaar bij ons.. Whut? Wat gaat de tijd hard, maar wat vind ik dat stiekem heel leuk!

Mijn verhaal voor jou

Je hebt sinds kort ontdekt dat je dingen weg kunt gooien. Vooral speelgoed is interessant om mee te smijten. Ook heb je ontdekt dat er op je commode dingen staan die je eraf kunt slaan. Aankleden en verschonen was al een uitdaging, maar nu helemaal. Je ligt echt geen seconde stil!

Je karakter begint zich langzaam te vormen Als we binnenkomen in een (onbekende) kamer met allemaal mensen wacht je af wat er allemaal gebeurt, je moet even acclimatiseren. Na een kwartiertje ben je gewend en klets, lach en speel je wat af. Je kunt mensen heel goed observeren en argwanend aankijken, net als je vader. Je neemt alles goed in je op.

Je speelt graag op je speelkleed op de grond. De ene keer vermaak je je met de babygym, de andere keer lig je op je buik en weer een andere keer probeer je zittend te spelen met de spullen om je heen. Je kunt nog niet los zitten maar met behulp van onze benen of het voedingskussen lukt het je aardig om in balans te blijven.

Vorig weekend hebben papa en ik je kinderstoel omgebouwd. We hebben de newbornset eraf gehaald en het zitgedeelte erop. Je vindt het prima om in de kinderstoel te zitten. Soms zak je nog wel eens naar 1 kant, maar dit is vooral als je moe bent. Het overzicht dat je hebt bevalt je wel en dat je eten krijgt als je in je stoel zit is nog leuker!

Het lukt je steeds beter om verbanden te leggen. Je weet het gevolg van een actie. Zo snap je goed wat er gebeurt bij het spel kiekeboe, maar ook heb je heel goed door dat je eten krijgt als je in je kinderstoel zit, dat er melk uit die fles komt en dat je moet slapen als je je slaapzak aan krijgt. Bijzonder hoeveel je eigenlijk al begrijpt.

Gewicht en lengte

Vorige week zijn we weer naar het consultatiebureau geweest. Joas woog toen 8910 gram en was 74 cm. Joas is dus vooral een hele lange jongen. Met zijn lengte zit hij namelijk boven de groeicurve. Met zijn gewicht zit hij netjes in de curve, maar (uiteraard) wel bovengemiddeld. Zijn gewicht gaat de laatste tijd minder hard, dat komt vooral omdat wij een beweeglijk jochie aan deze wereld hebben toegevoegd.

Joas draagt op dit moment van broekjes maat 74 en van shirts/truien de ene keer maat 68 en de andere keer 74. Het ligt eraan van welk merk de kleding is.

Voeding en slapen

Joas krijgt nog altijd 5 flessen. Aan de ene kant is dit omdat hij een grote jongen is, aan de andere kant omdat hij een tijd lang niet tegen vaste voeding kon. Sinds vorige week zijn we langzaamaan weer begonnen met groentehapjes en dit lijkt goed te gaan! We wisselen het per dag een beetje af wat hij krijgt. De ene keer fruit en broodkorstjes, de andere keer brood en groenten. We zijn nog zoekende naar wat Joas zijn buik aan kan. Voor nu lijkt het goed te gaan.

In de vorige update schreef ik nog dat het slapen (vooral ’s nachts) drama was. We zijn helemaal terug gegaan naar het ‘begin’ en zijn Joas weer een avondfles om 23uur gaan geven. Inmiddels krijgt hij deze fles een half uurtje eerder, maar hij heeft hem nog nodig om de nacht door te komen.

Overdag gaat het slapen een stuk beter. De afgelopen maand is dat zo vooruit gegaan. Joas kan (over het algemeen) nu zelf in slaap vallen en dat scheelt een hoop tijd. Eerst moesten we hem steeds in slaap helpen, maar dat hoeft nu nog maar een enkele keer. En meestal is dat als hij eigenlijk te moe is. Joas doet op een dag drie slaapjes en maakt een nacht van 12 uur (wel onderbroken met een fles). De slaapjes doet Joas over het algemeen na een fles, met een volle buik slaapt hij nou eenmaal heerlijk.

Ontwikkelingen die je maakt

  • Je hebt ondekt dat je met gekke geluidjes onze aandacht trekt
  • Je kunt ons nadoen. Als we bijvoorbeeld onze tong uitsteken of gekke geluiden maken, wil je dat nadoen.
  • Je probeert zelfstandig te zitten maar dit lukt een paar tellen en dan val je om.
  • Je kunt achteruit tijgeren
  • Je begint steeds meer te begrijpen. Zo gier je het uit bij een grapje en kijk je afwachtend als wij ‘ boos’ klinken.
  • Je schatert het uit als papa weer eens iets geks doet.
  • Je gooit dingen expres op de grond zodat wij het weer op pakken.. en dat zo’n 20 keer achter elkaar.

Benieuwd naar Joas zijn andere updates?

6 gedachten over “Joas | 6 maanden – een half jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s