Elke bevalling is heftig

Je leest tegenwoordig steeds vaker over heftige bevallingen. En stiekem krijg ik daar de kriebels van… vandaag leg ik je uit waarom.

De eerste foto als gezin❤

Laat ik voorop stellen dat ik niet de intentie heb om mensen te kwetsen. Ik schrijf mijn blogs vanuit mijn persoonlijke ervaringen en mijn visie op dingen. De manier waarop jij dingen ervaart kan een hele andere manier zijn dan de mijne. Wat de één heftig vindt, is voor een ander helemaal niet zo heftig. Daarom vind ik “heftig” ook een vrij subjectief woord, want bij iets als een bevalling komt altijd je eigen gevoel/interpretatie kijken.

Nou goed. Hoe ik op dit onderwerp kwam is niet zo gek. Het afgelopen halfjaar zijn er veel mensen in mijn omgeving bevallen (waaronder ikzelf). Daarnaast volg ik op Instagram allerlei mensen die ook net bevallen zijn of op het punt staan om dat te gaan doen. Steeds vaker lees je over heftige bevallingen. Soms al in de geboorte aankondiging. “Na een heftige bevalling is onze zoon/dochter geboren”.. zoals ik net al schreef krijg ik daar al gelijk de kriebels van.

Afgelopen week tijdens het schoonmaken was ik daar eens over na aan het denken.. wat is heftig? Is dat feitelijk of niet? Van mezelf ben ik een vrij nuchter persoon, ik ben niet zo gauw van de leg. Vond ik mijn bevalling dan niet heftig?

Degene die mijn bevallingsverhaal gelezen hebben weten dat ik daar met een heel positief gevoel op terug kijk. Maar positief erop terugkijken betekent niet dat ik dat even fluitend met twee vingers in mijn neus heb gedaan. Ja, ik ben thuis bevallen wat ik graag wilde en ja mijn bevalling duurde maar ongeveer 8 uur. Maar als je je beseft dat ik een kindje van 9,5 pond zonder pijnbestrijding op de wereld heb gekregen wil dat niet zeggen dat het niet heftig was. Heftig op een andere manier, dat wel. Ik heb mijn bevalling niet hoeven te verwerken omdat ik het traumatisch vond. Ik heb dit wel moeten verwerken. Ik merkte dat ik dat deed door er over te praten, door het op te schrijven en door eraan terug te denken. En begrijp me niet verkeerd, ik vind mezelf absoluut niet zielig want de bevalling die ik had gun ik iedereen. Volgens de verloskundige ben ik “geboren om te baren”. Mooi compliment volgens mij.

Ik ken mensen waarbij de bevalling anders ging dan gepland/verwacht in allerlei opzichten. Lang persen, toch naar het ziekenhuis, aan allerlei toeters en bellen en ga zo maar verder. Als ik mijn bevalling daarmee vergelijk heb ik echt een makkie gehad en daar ben ik ook steeds vaker erg dankbaar voor! Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet heftig vond. De hele ervaring van een kindje krijgen is heftig. De eerste weken zijn heftig, voor alle ouders. Ik ben wel van mening dat een bevalling met weinig complicaties ervoor zorgt dat je alvast met 1-0 voorsprong begint. Je start is goed en daarop kun je verder bouwen. Dat geeft ook een goed gevoel tijdens die eerste weken waarin alles al zo onzeker is. Die houvast van een goede start is dan fijn!

Ik denk dat het er ook aan ligt op welke manier je in het leven staat. Dat het uitmaakt hoe je tegen dingen aankijkt. Mijn nuchtere kijk op het leven helpt me in zulke gevallen eigenlijk altijd. De ene persoon heeft dat wel, de andere niet. Als jij je bevalling al in gaat met de gedachte ‘Dit gaat pijn doen’, ‘ik ga dit niet leuk vinden, kan ik dit wel?’ worden zulke gevoelens vaak alleen maar bevestigd. Je kunt ook je bevalling in gaan met de gedachte ‘zo. Dit klusje ga ik wel eens even klaren, ik kan dit’. En die laatste, dat ben ik. Je lichaam is ervoor gemaakt en hoe relaxter jij zelf bent, des te meer jouw lichaam natuurlijke pijnstilling aanmaakt.

Ik denk dus wel dat elke bevalling heftig is op zijn eigen manier. Net als dat iedere zwangerschap en ieder kindje anders is, is een bevalling dat ook. Maar laten we het hele bevallen niet onderschatten. Bevallen is gewoon girlpower. Ik wist van mijzelf niet dat ik zoveel oerkracht in mij had. Bijzonder wat een bevalling met je doet. Mooi, bijzonder, uniek en ja… ook heftig!

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s