Vaste voeding volgens de Simone-methode

Er zijn verschillende manieren en methoden om je kindje vaste voeding aan te bieden. De één kiest voor potjes, de ander voor zelf maken. Dan kun je het nog gepureerd geven of via de Rapley/Kleintjes methode. Vandaag vertel ik je hoe wij het doen.

Laat ik als eerst beginnen met het feit dat we zomaar wat aanmodderen. Net als bij alles volgen we ons gevoel en ons kind en tot nu toe werkt dit fantastisch! We zijn heel nuchter en relax en dat werkt voor ons het beste.

Toen Joas 4 maanden was ” moesten” we gaan kiezen welke manier/methode bij ons past.  Zouden we met 4 maanden gaan beginnen, zouden we wachten en dan Rapley doen? We kozen er uiteindelijk voor om met 4 maanden met gepureerde groenten te beginnen.

Ik wilde graag alle hapjes zelf gaan maken voor Joas. Ik had, na wat onderzoek,  bedacht dat ik alle groenten ging stomen. Bij stomen blijft de pure smaak beter behouden dan bij koken en dat leek mij een goede manier om hapjes te gaan introduceren. Ik heb bij de Blokker een RVS stoommandje voor €5,- aangeschaft en heb allerlei groenten gestoomd, gepureerd en ingevroren. Zoals je (misschien weet), zijn we na een paar weken gestopt met de hapjes want Joas kon er niet goed tegen. Er bleef dus tijdelijk even een voorraad groenten in de vriezer liggen.

Na een paar weken rust, voor Joas zijn buik, zijn we weer langzaam begonnen met de hapjes. Gelukkig ging dit een stuk beter en hij heeft nu nergens last meer van. Zijn darmen waren er waarschijnlijk gewoon nog niet klaar voor. Die hadden wat meer tijd nodig.

We geven Joas naast verse, gepureerde hapjes en (en af en toe een potje) ook vaak genoeg eten in stukjes. We bieden dan eten aan wat hij zelf in zijn handen kan houden en waar hij dan van kan eten. Hij krijgt dan bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, paprika, komkommer, banaan etc. Hij vindt het heerlijk om dingen te ontdekken met zijn handen en kan er erg van smullen. De hele vloer ligt er daarna wel onder, maar dan hebben wij weer een goede reden om te stofzuigen. Haha.

Vanaf het moment dat Joas goed kan kauwen (+- 6,5e maand) krijgt hij eigenlijk alles in (kleine) stukjes en niet meer gepureerd. In het begin stopte ik stukjes fruit en brood in zijn wangzak, zodat hij doorkreeg dat hij erop moest kauwen. Nu eet hij eigenlijk altijd van een vork of lepel en brengt het eten dan zelf naar zijn kaken om te kauwen. Ook probeert hij zelf met zijn vork te eten. De manier waarop ik zijn eten nu aanbied is eigenlijk pas voor kinderen van 8+ maanden, maar het gaat goed, dus waarom niet? Daarnaast merken we aan Joas dat hij gepureerd eten niet meer kan waarderen. Dat heeft hij te snel doorgeslikt waardoor we veel te snel happen achter elkaar moeten geven. Hij wil veel liever kauwen en dat is wat ons betreft prima.

In principe eet Joas (half) met de pot mee. Op de dagen dat wij aardappels groenten en vlees eten, eet hij hetzelfde als wij (wel zonder zout). Op de dagen dat wij iets eten dat hij nog niet mee kan eten, eet hij de groenten die ik in de vriezer bewaard heb. Dat zijn nog wel gepureerde groenten, maar die mix ik met een paar brokken aardappel en meneer is tevreden! Soms eet hij ook een simpelere versie van ons eten.

Zoals je kunt lezen is het echt “van dit, van dat, van alles wat”. Ik noem het de Simone methode. Hier werkt het heel goed en langzaam gaan we er naartoe dat hij helemaal met ons mee kan eten. Lijkt me zo gezellig!

Welke manier hanteer jij?

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Simone

Een gedachte over “Vaste voeding volgens de Simone-methode

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s