Het huishouden doen met een baby

Toen ik net bevallen was kon ik me niet voorstellen hoe ik ooit mijn huishouden weer op de rit zou krijgen. De eerste weken met een baby zijn heftig en je kindje vraagt heel veel aandacht. Ik kon me dus echt niet voorstellen hoe dat ooit weer goed zou komen. Gelukkig is het goed gekomen en vandaag deel ik wat tips.

In de kraamweek word je hele huis opgeruimd en schoongemaakt. Ideaal als jij nog op bed bij ligt te komen van je bevalling. Toch is de kraamhulp er maar 1 week en zul je al snel na je bevalling het huishouden weer op moeten pakken (met hier en daar wat hulp).

Toen Joas een paar weken oud was, was ik soms al blij als ik op een was aan had gezet. En ik had echt een goede dag als ik die was ook nog had opgehangen. Joas was de eerste weken erg onrustig en had veel pijn (bleek achteraf). Wat ik toen echt geleerd heb is: go with the flow. Doe wat je kunt en gaat het niet? Dan gaat het niet! Vaak deed ik wat meer als Peet ook thuis was, dan kon hij Joas bezig houden als dat nodig was.

Na een paar weken/maanden begon ik steeds meer ritme te krijgen in de dingen die moesten gebeuren. Zo deed ik vaak de grote dingen, zoals strijken, tijdens de momenten dat Joas op bed lag. Naar mate de maanden verstreken ging hij steeds langere slaapjes doen en kon ik dus steeds meer doen tijdens de slaapjes. Ideaal als je het mij vraagt.

Nu Joas 8 maanden is, doet hij overdag minder slaapjes en zijn er ook steeds vaker dingen die ik buiten zijn slaapjes om doe. Joas is een kindje dat zich heel goed zelf kan vermaken en dus speelt hij vaak op de grond terwijl ik dingen in het huishouden doe. Zijn slaapkamer maak ik sowieso altijd schoon als hij wakker is, dan hoef ik niet zachtjes te doen. Daarnaast speelt hij graag op het grote vloerkleed in zijn kamer. Hij kan al zoet zijn met de deksel van de luieremmer. Dus dat is wel een voordeel.

Als Joas over een tijd wat groter is zal hij vast willen helpen in het huishouden en daar ben ik een voorstander van. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan!

Mijn tip is om te kijken wat lukt voor jou en je kindje. En wat vandaag niet lukt, komt een ander moment wel! Doe wat je kunt en zolang je huis opgeruimd is, scheelt dat al de helft. De eerste weken/maanden zijn heftig, maar het komt goed. Echt!

Een gedachte over “Het huishouden doen met een baby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s