Gestructureerd leven

Al eerder deelde ik dat ik het fijn vind om op vaste dagen, vaste dingen te hebben. Noem me een autist of niet, maar het geeft mij rust als sommige dingen altijd gaan zoals ze gaan. Ik hou van die voorspelbaarheid en eerlijk gezegd, wie niet? Vandaag deel ik mijn tips voor structuur.

Bron foto: http://www.pixabay.com

Laten we vooropstellen dat het hele leven niet te plannen valt. Er zijn heel wat dingen die gaan zoals ze gaan en juist om die reden vind ik het fijn om soms wat structuur aan te brengen in mijn leven/ons gezinsleven. Dingen waar ik wel grip op heb.

Ik heb vaste dagen voor vaste activiteiten. Zo kun je mij vrijwel elke maandagochtend vinden bij de groepsles Bodypump, doe ik elke dinsdag de was en bestel ik elke woensdagavond de boodschappen online. Misschien voor sommige een tikkeltje teveel van het goede, maar hier werkt het! Zo had ik pas bijvoorbeeld (noodgedwongen) besloten dat ik op dinsdagochtend zou gaan sporten ipv maandagochtend. Dat zat niet in mijn systeem en veel te laat kwam ik erachter dat ik te laat was en ik niet meer mee kon doen met de groepsles terwijl ik dat wel wilde. Balen!

Om dingen niet te vergeten maak ik lijstjes… heel veel lijstjes! Van boodschappenlijstjes tot to-do-lijstjes voor mijn werk. Ik plan zelfs in welke dag we wat eten. Zo eten we begin van de week veel aardappels groenten vlees, zodat we einde van de week wat gemakkelijker kunnen eten. En uiteraard eten we ook wel eens op maandag datgene dat ik gepland had voor dinsdag, maar in grote lijnen staat het op papier. Ik hou van lijstjes en het allermeest van dingen afstrepen die gedaan zijn.

Naast lijstjes stuur ik mijzelf ook reminders. Dit doe ik door dingen voor mijn werk te mailen naar mijn eigen werkmail (of ik zet het op mijn lijstje), zo kom ik het altijd weer tegen als ik op mijn werk mijn mail doorspit. De dingen die niet voor het werk zijn zet ik in de digitale agenda van mijn telefoon. Zo krijg ik om een bepaalde (ingestelde) tijd een herinnering dat ik dat moet doen. En dus hoef ik het dan niet te vergeten. Ik moet ook zeggen dat ik de lijstjes en de reminders meer nodig heb sinds mijn zwangerschap, maar dat even terzijde.

Om het meest structuur aan te brengen heb ik een agenda. Naast dat ik die “nodig” heb voor mijn werk, gebruik ik die ook privé. Vergaderingen, kraambezoekjes, oudergesprekken en uitjes.. alles staat erin. Ik heb een papieren versie van mijn agenda, maar ook een digitale. Ik hou ervan om vooruit te plannen. Zeker afspraken met vrienden worden zorgvuldig ingepland. Ook avondjes die we bewust vrijhouden staan genoteerd. In drukke weken is een avondje samen wel wenselijk. Nu ik dit zo opschrijf lijkt het net of we nooit spontaan dingen doen en dat is gelukkig niet zo. Er is nog genoeg ruimte en tijd om spontaan bij vrienden langs te gaan (of zij bij ons). Gelukkig wel.

Nu ik dit zo allemaal opschrijf merk ik pas eigenlijk echt hoeveel ik aan sommige dingen gehecht ben. Toch wil ik ook nog even duidelijk maken dat ik ook heel flexibel kan zijn en “go with the flow”. Zeker wat betreft de dingen rondom Joas. Dat kan ik goed loslaten. Een dag loopt zoals hij loopt. En ik hoop vaak dat ik de dingen voor elkaar krijg, maar wat niet gaat dat gaat niet.

Heb jij behoefte aan structuur?

Liefs,

Simone

2 gedachten over “Gestructureerd leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s