Joas 10 maanden: ons ritme

Nog maar een weekje en dan is ons kleine vriendje alweer 10 maanden. Ik merk dat ons ritme de laatste tijd weer erg veranderd is en het leek me leuk om jullie mee te nemen in ons ritme.

* Het ritme dat ik hier beschrijf is het ritme op de dagen dat ik vrij ben, op mijn werkdagen is het iets anders, omdat hij dan eerder op moet dan op vrije dagen*

6.15/6.30

Joas wordt wakker. Vijf dagen per week van onze wekker en in het weekend van zijn biologische klok. Soms hebben we het geluk dat hij in het werkend net iets langer slaapt, maar dan heb ik het over een half uur tot uurtje. Rond deze tijd krijgt hij een fles (210cc water en 7 schepjes voeding) in het grote bed. Na deze fles probeer ik hem nog even terug te leggen in bed, maar de laatste tijd gaat hij niet meer slapen, hij ligt gewoon nog even lekker.

8.00

We gaan rond 8 uur naar beneden. Joas kan heel goed alleen spelen en vermaakt zich prima. Dat is een ideaal moment om te ontbijten. De laatste tijd is hij wel meer op ontdekkingstocht, dus speelgoed is even iets minder interessant.

8.30 fruit en drinken

Tijd voor fruit. Joas is echt een fruitliefhebber en dat komt mij wel bekend voor. Tot nu toe vindt hij eigenlijk al het fruit lekker. Favorieten blijven toch wel druiven, mandarijn en banaan. Het meeste fruit kan hij zelf eten. Hij krijgt ook (al een tijd) geen gepureerd fruit meer, maar alles in stukjes. Na het fruit eten spelen Joas en ik nog even samen.

9.00/9.30

Tegen 9.00/9.30 begint hij moe te worden en is het tijd voor zijn eerste slaapje. Hij krijgt een schone luier en zijn slaapzak aan. Meestal is hij dankbaar dat hij lekker naar bed mag en slaapt hij zo. We proberen altijd 1 slaapje in zijn bed te doen en meestal probeer ik dat dit dat slaapje is. Joas slaapt gemiddeld 1,5 tot 2 uur. Maar het komt ook wel voor dat hij maar een uur slaapt of juist 2,5 a 3 uur.

12.30 lunch

Lunchtijd! Meestal als Joas weer wakker wordt is het al aardig richting lunchtijd. Joas is dol op brood! Hij zou nog liever 3 boterhammen eten dan 1 groentehap zeg maar. Tijdens de lunch krijgt Joas momenteel 1 boterham met beleg. Meestal kies ik voor beleg van de Kleine Keuken. Dat vindt hij erg lekker, maar ook kaas of gewoon alleen een boterham met boter gaat erin. Hij maakt geen onderscheid tussen een boterham of een hard/zacht bolletje. Hij vindt wat dat betreft heel veel lekker. Na zijn boterham/broodje krijgt hij zijn tweede fles. Deze fles is een stuk kleiner dan die van de ochtend. Hij krijgt een fles van 150cc water en 5 schepjes voeding. Na de lunch wordt er vaak gespeeld of trekken we er juist op uit. Een stukje lopen, een boodschap doen of iets in die trant.

14.30

Slaapje nummer 2! Deze tijd is een beetje een gemiddelde. De ene dag is hij na de lunch alweer heel moe, de andere keer tegen 15u à 16u pas. De ene dag krijgt hij ook een tussendoortje en wat drinken voordat hij gaat slapen, de andere keer als hij wakker wordt. Dit ligt er dus echt een beetje aan hoe de dag loopt en hoe moe hij is. Als drinken krijgt hij water of diksap en als tussendoortje een babykoekje, rozijntjes, een fruitje, maisvingers of rijstwafeltjes. Ook dit is smullen! Het tweede slaapje duurt weer zo’n 1,5 tot 2 uur.

17.15

Het komt wel eens voor dat Joas laat in de middag gaat slapen en dan rond 17.15 nog slaapt. Dan maak ik hem – hoe sneu ook – wakker. Dit ‘ moet’ wel, omdat hij anders rond bedtijd met geen mogelijkheid in slaap te krijgen is.

18.00/18.15

Rond deze tijd komt Peter uit zijn werk en gaan we eten. Joas eet over het algemeen met de pot mee, maar als wij iets eten wat hij echt niet kan eten, krijgt hij wat anders. En op donderdag krijgt hij bij mijn moeder een potje. Hij heeft dan al gegeten als we naar huis rijden, heel fijn! We merken de laatste tijd wel dat Joas slecht(er) eet als hij ander eten krijgt dan wij, dus eet hij meestal hetzelfde alleen dan een beetje aangepast. Als toetje krijgt hij een beetje Griekse yoghurt met een druppel diksap. Smullen! Zoals ik al zei is Joas echt een broodster en hij eet dan ook niet heel veel avondeten. Meestal geven we hem nog wat rauwkost voor erbij, heeft hij toch wat groenten op.

18.30

Een aantal dagen in de week gaat Joas om deze tijd douchen. De andere dagen spelen we na het eten nog even met zijn drieën. Als het douchedagen zijn, zetten we de straal van de douche aan en vermaakt meneer zich prima met wat badspeeltjes. Het is een echte waterrat.

18.45/19.00

Tijd om naar bed te gaan. Joas begint rond deze tijd echt moe te worden, zeker als we douchen. Tijd om zijn pyjama aan te trekken (of alleen een romper op warme dagen), vitaminedruppels in te nemen, tanden te poetsen en slaapzak aan te trekken. Daarna drinkt hij nog zijn laatste fles (210cc + 7 schepjes) en dan is het echt tijd om lekker te gaan slapen. Over het algemeen is hij zo vertrokken en slaapt hij weer tot de volgende ochtend 6.15/6.30.

We hebben dit ritme nog niet zo lang, maar ik merk dat ik het een fijn ritme vind. Ook merk ik dat Joas nog wel heel lang slaapt. Als hij alle twee de slaapjes in zijn bed doet, is er vrij ‘ weinig’ tijd over om te spelen of ergens naar toe te gaan. Gelukkig is hij heel flexibel en kunnen we hem overal mee naartoe nemen en slaapje soms ‘ uitstellen’ . Ik ben heel benieuwd hoe lang we dit ritme volhouden en ook vooral hoe lang hij nog twee slaapjes blijft doen. Zeker, omdat zijn slaapjes allebei nog best wel lang zijn. Nouja, we zien wel! Komt tijd, komt raad.

Ik merk dat Joas het goed doet op rust, herkenbaar of niet?

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s