Ons eerste jaar als ouders

Het is vandaag 16 augustus. Dat betekent dat Joas bijna jarig is, zaterdag wordt hij 1 jaar. Vandaag neem ik je mee in onze reis als ouders, want zaterdag zijn wij dat 1 jaar!

De aanloop naar de bevalling…

Vorig jaar op 16 augustus hadden wij de overtijdscontrole in het ziekenhuis. Ik was op dat moment precies 41 weken zwanger. De overtijdscontrole was nodig om te kijken of ik nog genoeg vruchtwater had, de baby het nog naar zijn zin had en of er al ontsluiting was. Dat ik al 3cm ontsluiting had, dat was mij bekend. In het ziekenhuis hield ik me groot, maar ik was er goed klaar mee. We hoorden in het nagesprek dat je vanaf 41 weken zelf aan mochten geven of we wilden wachten of dat we wilde inleiden. We besloten te wachten en de baby zelf een kans te geven. Eenmaal in de auto hadden we toch zoiets van; kom maar, we zijn er klaar voor!

Toen ik donderdag 17 augustus met het ziekenhuis belde om een inleiding af te spreken, bedacht Joas toch zelf maar dat het tijd was om ter wereld te komen. Die ochtend braken namelijk mijn vliezen. Mijn eerste wee kreeg ik uiteindelijk ’s avonds rond 22.30u pas en na een redelijk vlotte thuisbevalling is toen op vrijdagochtend 18 augustus 2017 onze Joas geboren. Kerngezond en met 56cm en 4760 gram een heerlijke grote baby.

De eerste maanden..

Joas was de eerste weken een hele rustige en tevreden baby. Huilde alleen als hij honger had of bij darmkrampjes, maar over het algemeen hoorde je hem niet. Toch veranderde dat op een gegeven moment. Joas wilde ’s avonds alleen maar rechtop op ons slapen en krijste het soms uit van de pijn?! Als nieuwbakken ouders stonden we soms met ons handen in het haar.

Rond de 3 maanden kreeg Joas daarnaast ook nog last van eczeem, dus waren we veel met hem in de weer. Na wat bezoekjes aan het consultatiebureau en de dokter kwamen we erachter dat Joas reflux klachten had en dat hij crème nodig had om zijn eczeem te temmen. De refluxklachten werden getemd door Johannesbroodpitmeel en de eczeem werd met hormoonzalf minder. We kregen opeens een heel ander kind! We hadden onze tevreden baby weer terug, voor eventjes, want toen we met 4 maanden begonnen met vaste voeding was het gedonder weer terug. Joas dronk op dat moment nog 5 flessen en de hapjes zouden 1 fles “moeten” gaan vervangen. Dit werkte voor geen meter en Joas kon niet tegen zoveel vaste voeding in ene keer. Om die reden stopten we tijdelijk daarmee en zijn we pas met 6 maanden weer begonnen.

Die eerste periodes hebben er wel voor gezorgd dat Peter en ik een sterk en hecht team waren. Het was zwaar en moeilijk, maar vooral heel zielig om je kindje zo veel pijn te zien lijden.

Het genieten kan beginnen..

Vanaf half januari begint het echte genieten éindelijk! Joas is dan 5 maanden oud en het gaat voor ons gevoel voor het eerst sinds tijden een paar weken achter elkaar goed. Wat fijn!

En dan vliegen de maanden om. Joas gaat zitten, kruipen, staan en kletsen. Hij ontwikkelt zich in rap tempo en wordt langzaam steeds meer een echt minimensje. Hij zit goed in zijn vel en is lekker ondeugend. Vanaf 6 maanden eet hij alles wat lost en vast zit en heeft nergens meer last van, zijn darmen zijn er echt rijp voor nu.

Vooral de laatste maanden gaat het snel. Hij begrijpt steeds meer van de wereld om zich heen en heeft duidelijk gevoel voor humor! Lekker ventje.

Hoe kijken wij er op terug?

Pas bespraken Peter en ik hoe we terugkijken op het afgelopen jaar. De eerste maanden waren zwaar en heftig maar daarna werd het dubbel zo leuk. We genieten van onze kleine (bijna) dreumes die dus zaterdag 1 jaar oud wordt. Het jaar is omgevlogen. Aan de ene kant voelt het alsof hij al zó lang bij ons is, maar aan de andere kant voelt het als de dag van gisteren dat we hem in ons gezin mochten verwelkomen.

Hoe heb jij het eerste jaar als ouder ervaren?

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s