Voorlezen; onze favorieten

Als juf van groep 3 en eigenlijk als juf in het algemeen weet ik natuurlijk dat (voor)lezen ontzettend belangrijk is. Zelf was ik vroeger ook echt een boekenwurm en onderweg in de auto naar Frankrijk las ik eigenlijk 1 boek altijd al uit. Meestal gingen er wel zes of zeven boeken mee in mijn tas voor een vakantie van twee weken. Voor Joas zijn er natuurlijk nog hele andere boeken aan de orde en verder in dit artikel kun je onze (lees: mijn) favorieten vinden.

Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Door veel voor te lezen leren kinderen steeds meer woorden en wordt zo hun woordenschat steeds uitgebreider. Je kunt je afvragen wat een kleine baby er nu aan heeft om voorgelezen te worden, maar zelfs kleine kinderen pikken meer op dan je denkt.

Om heel eerlijk te zijn, zijn we niet heel vroeg begonnen met voorlezen aan Joas. Eigenlijk pas rond de 9 à 10 maanden hebben we het structureel aan ons avondritueel toegevoegd. Daarvoor deden we overdag af en toe een verhaaltje. Nu leest degene die hem op bed legt een verhaaltje voor terwijl Joas zijn flesje melk drinkt. Dit is een fijn rustmoment om de dag mee te eindigen.

De laatste tijd merk ik dat Joas ook zelf vaker naar boekjes grijpt. Hij vindt het fantastisch om op de grond lekker in een boekje te bladeren. Hoe meer bladzijden, hoe beter. Zelf vind ik voor hem van die kartonnen boekjes heel fijn. Daar kan hij in principe weinig kapot aan maken en dus mag hij daar lekker zijn gang mee gaan.

Tijdens ons avondriruteel gebruik ik echte prentenboeken met wat langere verhalen. Ik lees de verhalen meestal niet uit, maar gewoon een paar bladzijden. Bij prentenboeken met allemaal kleinere verhaaltjes of gedichtjes, lezen we wel een heel verhaaltje.

Boeken waar ik echt fan van ben zijn:

De gruffalo

Als kind was ik al groot fan van dit boek. Niet eens persé om het verhaal, maar mijn vader kon zo gaaf de zin: “Merkwaardig hoor” voorlezen. Dan gierden we het uit van het lachen. Pas nu ik hem zelf ook heb, vind ik het verhaal eigenlijk nog leuker. Hij blijft gewoon grappig.

Voorleesboek voor papa’s

Dit boek gaven Joas en ik cadeau aan Peter voor Vaderdag. Er staan allerlei grappige verhaaltjes in over papa’s. Ze maken van alles mee die papa’s. En deze verhaaltjes zijn precies lang genoeg om voor te lezen voor het naar bed gaan. Sowieso vind ik de boeken van deze schrijvers een aanrader!

Kiekeboe Bijbel

Als christenen vinden wij het belangrijk om de verhalen uit de Bijbel mee te geven aan Joas. In de kraamtijd hebben we dit boekje gekregen en zoals je kunt verwachten staan er allemaal bijbelverhalen in. Het leuke aan dit boekje is dat je er vanalles uit kunt trekken en omhoog kunt schuiven.

Nijntje

Tot slot een boek van Nijntje. Ik vind boeken van Nijntje in het algemeen fijn. Het zijn ideale boekjes met fijne korte verhalen. Deze gaat over de dierentuin. Erg leuk.

Als bijbaantje heb ik in een boekenwinkel gewerkt en er zijn echt nog zat leuke boeken te vinden. Voor nu heb ik onze favorieten gekozen uit de boekjes die wij hebben, want ik ben zelf bijvoorbeeld ook groot fan van Raad eens hoeveel ik van je hou, Het Letterwinkeltje, boekjes van Bobbi. En nog veel meer. Maar die behoren (nog) niet tot onze collectie.

Wat is jouw favoriete boek?

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s