Het opvoeden van een dreumes

Opvoeden… het brengt nogal wat teweeg… In onze maatschappij wordt er een enorme druk gelegd op het opvoeden van kinderen. Als kinderen zich ‘misdragen’ vinden we dat al snel een onopgevoed kind. Opvoeden doet iedereen op zijn eigen manier en eigenlijk is er geen goed of fout. Toch? Vandaag vertel ik je hoe wij het doen.

Met een actieve en ondernemende baby was het voor ons niet zo gek dat het opvoeden al snel zou beginnen. Met 8 maanden kon Joas kruipen en dat betekende ook dat hij in principe kon komen waar hij wilde. En meestal was dat precies bij de bloempot op de grond of bij wat draadjes. Plekken waar hij dus niet bij ‘mag’ komen. Deze ontwikkeling vroeg al snel actie vanuit onze kant. Er moesten wat dingen in huis veranderen om het huis babyproof te maken.

Voordat Joas een maand of 12 was, kon je nee zeggen wat je wilde, maar hij begreep er geen ene snars van. Het was juist alleen maar leuk om dingen te doen die niet mochten. We merken de laatste tijd dat het steeds beter gaat met luisteren. Hij begrijpt meer dingen en heeft nu meer idee van actie-reactie. Wij zijn ouders die veel proberen uit te leggen. Uitleggen waarom iets niet mag of niet kan. Daar kun je van vinden wat je wil, maar het past bij ons en dan is het goed denk ik. Wij zijn wel zo dat we dingen 1 of 2x uitleggen en daarna is het gewoon nee. Dan ‘moet’ hij snappen dat het niet kan of niet mag. En tot nu toe werkt dat best goed!

Wij merken dat het werkt als je ergens veel tijd in investeert. Zo hebben wij een openhaard en die wordt natuurlijk erg heet. Maar om hem nu maar niet meer aan te doen, omdat we Joas hebben vonden we ook weer zo wat. Om die reden hebben we ervoor gekozen om Joas heel veel erbij te betrekken. We hebben uitgelegd dat het warm is, dat je wel mag kijken maar er niet aan kan/mag zitten. Als Peter een nieuw houtblok erop legt zorgt hij altijd dat hij een handschoen aan heeft. En het heeft goed gewerkt. Joas kijkt er naar, maar raakt het eigenlijk niet aan. Heel soms probeert hij het even en dan zie je hem nee schudden. Hij weet dus heel goed dat dat niet kan.

Net als alle andere ouders doen wij ook maar wat. We doen wat goed voor ons voelt en wat bij ons past als personen. Je neemt mee uit je eigen opvoeding wat je mee wilt nemen en laat achterwege wat niet bij je past. Ik denk dat je onze opvoeding kunt omschrijven als duidelijk, flexibel en liefdevol. En dat is precies hoe wij willen zijn. Voor nu is dat hoe onze opvoeding eruit ziet. Als Joas ouder wordt komen daar natuurlijk ook nog veel meer dingen bij zoals de normen en waarden die je meegeeft. Dingen als het begroeten van mensen, netjes antwoord geven etc. En dat zien we tegen die tijd wel!

Herkenbaar? Of hebben jullie een hele andere opvoeding?

Liefs,

Simone

Een gedachte over “Het opvoeden van een dreumes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s