Vakantie(plannen) met kleine kinderen

Vakanties…Wij houden er van. En wie nu eigenlijk niet? Sinds Joas er is, zijn wij al meerdere keren weggeweest. Het hebben van een jong kind heeft ons nooit weerhouden in het plannen van een vakantie of een weekend weg. Ook voor volgend jaar hebben wij de nodige plannen. Maar hoe pak je dat nu aan? Ik deel 3 tips met je!

In zijn korte leventje is Joas al drie keer op vakantie geweest en al twee keer een weekend weg. Twee keer op vliegvakantie, een midweek naar de Ardennen, een keer vriendenweekend en een keer familieweekend. Bij de eerste keer was Joas ongeveer 15 weken oud. Zijn leeftijd of aanwezigheid heeft ons er nooit van weerhouden om erop uit te gaan. Alleen de vliegvakanties zijn we met z’n drietjes geweest, de andere keren met andere mensen. Ook dit vraagt van tevoren een goede planning.

Dit zijn mijn 3 tips als je een vakantie wil plannen met een jong kindje

1 Ken je kind, kijk naar behoeften

De eerste en daarbij ook meteen de belangrijkste is; ken je kind. Dit is om meerdere redenen belangrijk. Allereerst moet je weten wat de behoeften zijn van je kind. Moet het veel slapen? Kan het in de auto slapen of juist niet? Als je voor een relaxvakantie aan het strand kiest, is het wel handig als je kindje ook in bijvoorbeeld de kinderwagen kan slapen. Joas kan dat niet (meer), dus zouden wij nooit zomaar een hele dag aan het strand gaan liggen. Stiekem vinden we dat zelf ook niet leuk, maar goed.. Joas doen we daar ook geen plezier mee. We weten wel dat Joas autorijden dikke prima vindt. Zo is een rondreis of een vakantie met veel autotripjes voor ons prima te doen. Joas kijkt lekker om zich heen en valt in slaap als hij moe is. En wij ontdekken iets moois in een ander land. Win-win.

Ik bedoel dus te zeggen dat je naar je kind moet kijken. Wat kan hij/zij aan? Waar moeten we rekening mee houden. Voor aankomend jaar zaten wij eerst te kijken voor een gave roadtrip door Oost-Europa. We wilden in een korte tijd zoveel verschillende landen/plekken gaan bezoeken. Toen we eenmaal zagen hoeveel dagen je dan aan het reizen bent, zijn we daarvan teruggekomen. We kunnen beter voor 1 of 2 landen kiezen en dan bijvoorbeeld nog een keer terug gaan om die andere landen te bezoeken. Joas vindt het namelijk best fijn om tussendoor eens een dag rust te hebben. En wij uiteraard ook.

Wat ook belangrijk is is kijken met welk gezelschap je gaat. Ga je alleen met je gezin? Of met vrienden/ familie? Kan jouw kindje dat aan, die drukte en misschien wel die onregelmatigheid. De eerste keer weet je dit uiteraard niet, maar de keren daarna wel en zo kun je daar dus prima op inspelen. Joas kan de drukte op dat moment bijvoorbeeld prima aan, maar we weten wel dat hij thuis bekaf is en een paar dagen nodig heeft om weer te “herstellen” van al die mensen om zich heen.

2 Maak een goede inpaklijst

Pasgeleden deelde ik al mijn inpaklijst met jullie! Zelf ben ik een freak met lijstjes. Ik maak echt overal lijstjes voor. Van boodschappen tot vakantiespullen en van dingen die ik nog moet doen tot namen die ik mooi vind. Ik heb echt allerlei verschillende lijstjes en voor mij werkt dat heel fijn. Door dingen af te kunnen strepen, kan het uit mijn hoofd en kan ik weer helder nadenken. Het geeft inzicht in de dingen die gedaan moeten worden.

3 Maak je niet te druk, go with the flow

De bovenstaande regel omschrijft denk ik helemaal hoe wij in het leven/ouderschap staan. En het klinkt makkelijker dan gedaan, maar het helpt je zo veel. Wij zijn echt go with the flow ouders. Je kunt je namelijk in het leven overal wel druk om maken, maar aan de meeste dingen kun je niets/weinig doen en heeft het dus eigenlijk geen zin om je daar druk over te maken. Daarnaast geloven wij dat we op God mogen vertrouwen bij alles wat je doet.

Zo ook met vakanties. Hadden we een dagje weg gepland en gaat het om wat voor reden niet door? Jammer dan. Zouden we eigenlijk 18u eten, maar komt het voor Joas beter uit om eerder te eten? Dan doen we dat!

Je kindje hoort bij jou als gezin en dus ook bij de vakanties die je gaat maken. Kinderen vermaken zich echt wel! Dus geniet ook zelf een beetje van de plannen voor je vakantie, maar ook helemaal tijdens je vakantie zelf. Ik ga niet zeggen dat het hetzelfde was als zonder kinderen, want dat is uiteraard niet zo, maar maak het jezelf ook een beetje gemakkelijk en GENIET!!!

Maak jij vakanties met (jonge) kinderen?

Liefs,

Simone

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s