Joas | 15 maanden

Het eerste kwartaal van Joas zijn tweede levensjaar zit er alweer op! Man, wat gaat de tijd toch snel. In Joas’ eerste levensjaar heb ik elke maand een update geschreven. Voor zijn tweede levensjaar heb ik besloten om dit nu om de drie maanden te doen. Met vandaag dus de eerste versie. Leuk dat je weer mee leest!

13, 14 en 15 maanden

Mijn verhaal voor jou

Grote kleine wijsneus! Als ik de naar foto’s van je verjaardag kijk, ben je sinds die tijd weer zoveel groter en wijzer geworden. Je begint steeds meer te snappen en ook steeds meer écht te kletsen.

Al vrij vroeg wist je goed wat je wilde en dat weet je nog steeds. Doordat je snel, behendig en pienter bent weet je altijd wel iets voor elkaar te krijgen.

Je eerste jaar ging je vooral met je motoriek aan de slag. Die ontwikkelde zich als een trein en het was dan ook niet raar dat je de week na je verjaardag je eerste stapjes zette. Waar het begon met wat aarzelende en wiebelende stapjes, heb je inmiddels het rennen uitgevonden en ga je het liefst zo snel mogelijk ergens naar toe. Vaak wil je hoofd sneller dan je lijf en dat levert nog wel eens wat botsingen en valpartijen op.

De afgelopen maanden ben je vooral bezig met je cognitieve ontwikkeling. Je begint steeds meer dingen te begrijpen, pikt handelingen snel op en probeert klanken na te bootsen. Je “kletst” de oren van ons kop. Kleine gezellige vriend.

Naast dat je gezellig bent, vind ik het opvoeden soms ook echt een uitdaging. Vooral als je je ineens ter aarde laat storten of schreeuwt omdat iets niet lukt of omdat wij je niet begrijpen. Nog maar een paar maanden lieverd, dan kun je waarschijnlijk beter verwoorden wat je bedoelt. Tot die tijd is het voor ons maar gewoon vanalles proberen.

Lengte en gewicht

Met 14 maanden zijn wij bij het consultatiebureau geweest. Joas kreeg toen weer zijn prikjes, maar is ook gemeten en gewogen. We zien dat Joas keurig zijn eigen lijntje volgt en het super goed doet. Voor de nieuwsgierigen onder ons.. Hij woog toen 13,8 kilo en was 86 cm lang.

Slapen en voeding

Het eten gaat super goed. Joas is een echte smulpaap en lust bijna alles. Net als ik eet hij liever 10x op een dag dan alleen de grote eetmomenten. Favorieten op dit moment zijn tomaten, lasagne met spinazie, mandarijnen en boterham met banaan. En over het algemeen een boel lekkere dingen.

Dan het slapen. We merken dat Joas rond mentale ontwikkelingen (sprongetjes) vaak moeite heeft met inslapen ’s avonds. Hij zit zichzelf dan erg in de weg. De laatste nachten heeft Joas steeds dorst, dus ook dan zijn we de sjaak. Gelukkig slaapt hij na een beetje drinken snel weer verder!

Overdag zitten we nu een beetje in de overgang van 2 naar 1 slaapje. De ene dag red hij het met één en daarna volgen meestal een paar dagen met twee slaapjes. Gelukkig zijn we nog altijd go with the flow en dus is dat dikke prima. We zien het allemaal wel.

Ontwikkelingen die je maakt

  • Op 26 augustus zette Joas zijn eerste stapjes, inmiddels rent hij alle kanten op.
  • De woordjes die hij zegt zijn: papa, mama, ja, nee, wel, bah, toto (auto), pak, die, bal. En allerlei brabbels die soms op woorden lijken.
  • Korte commando’s/zinnen worden steeds beter begrepen. Hij weet wat er van hem verwacht wordt als je bijvoorbeeld zegt “pas op, dat is warm. Even blazen”. Hij blaast dan echt. Veeg mij maar op!

Bedankt weer voor het lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s