De overgang naar 1 slaapje

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is Joas helemaal over op één slaapje per dag. Vandaag vertel ik je daar meer over.

Bron foto: http://www.pixabay.com

De meeste kinderen gaan net na hun eerste verjaardag over op één slaapje in plaats van een ochtend- en een middagdutje. Joas niet, die had echt nog twee slaapjes nodig. In die tijd was hij zo bezig met leren lopen (hij liep een week na zijn verjaardag) dat hem dat veel energie kostte. Sowieso is Joas áltijd bezig met vanalles wat veel energie vraagt van zo’n klein lijfje. En waardoor hij dus veel slaap nodig heeft. Heeft hij overigens niet van een vreemde. Ik had als kind (en nog steeds) ook veel slaap nodig.

Joas wordt meestal tussen half 7 en 8 uur ergens wakker en ik merkte dat hij zo rond 13 maanden om 9.30/10.00 alweer moe begon te worden. Hem wakker houden tot een uur of 12 was geen doen. Daar had ik alleen mezelf maar mee.

En dit bleef met 14 maanden, 15 maanden en 16 maanden ook nog zo. Waar anderen van zijn leeftijd (en jonger) allang alleen een middagdutje deden, teerde Joas beter op twee slaapjes. Helemaal prima natuurlijk. En als ik ’s ochtends ergens heen moest sloeg hij gerust wel eens het ochtendslaapje over, maar over het algemeen deed hij er lekker twee.

Tot een paar weken geleden! Al een hele tijd dacht ik dat we in de overgangsfase zaten, maar dit bleek achteraf niet zo te zijn. Uiteindelijk gaf hij heel goed aan dat twee slaapjes niet meer nodig waren. Hij deed namelijk een aantal dagen gewoon lekker een ochtenddutje, maar als je hem dan ’s middags er weer in legde was het brullen geblazen. Woedend werd hij dat hij moest slapen. En aan het eind van de middag was hij natuurlijk uitgeput, want hij dat dan bijvoorbeeld tot 12uur geslapen, maar daarna de hele middag niet meer. En daar is hij dan weer net te klein voor.

Dus zijn we hem wakker gaan houden. De oma’s, het kinderdagverblijf en wij en hij doet het nu prima. Ergens tussen 12 en 13 gaat hij naar bed toe. Het enige probleem is dat hij niet altijd onwijs lang slaapt. Waar hij eerst overdag wel 4 uur kon slapen verdeeld over twee slaapjes, ben ik nu blij als hij 1,5 uur slaapt. Dat vind ik eigenlijk een beetje kort, maar hij is echt klaarwakker op dat moment. Misschien is het een fase en worden de slaapjes vanzelf langer. Laten we het hopen!

Wanneer ging jouw kindje over op 1 slaapje?

Bedankt weer voor het lezen!

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s