Joas | 18 maanden

Afgelopen maandag was Joas anderhalf jaar oud. 18 maanden dus. Ik had beloofd om elke drie maanden een update te schrijven, dus bij deze! Wat is het afgelopen halfjaar snel gegaan. Voor mijn gevoel vierden we vorige maand nog zijn verjaardag!

Mijn verhaal voor jou

Lief boefje,

Inmiddels ben je nu anderhalf jaar in ons gezin en man man man, wat vliegt die tijd toch. Sinds jij er bent lijkt het allemaal nog wel veel sneller te gaan dan toen je er nog niet was.

De afgelopen maanden heb je je bezig gehouden met leren praten. Inmiddels zeg je al een heleboel woorden zoals papa, mama, beepie (baby), auto, bah, aandoen, vogel, aan, uit, happen (eten), appel, die, bal en nog wel meer. Er is een aantal woorden waarbij je het nog niet goed uitspreekt maar ik wel snap wat je bedoelt. Je kent ook steeds meer dierengeluiden. Eerst deden alle dieren hetzelfde (volgens jou), maar nu weet je dat dieren verschillende geluiden maken die je ook probeert na te doen.
Wat ik grappig vind om te zien is dat je geleerd hebt dat er verschillende voertuigen zijn. Je kent het woord auto, dus dat woord gebruik je nog voor alle voertuigen die er maar zijn. Nu moet je nog gaan leren dat al die voertuigen allemaal een andere naam hebben. Tot slot ben je de afgelopen twee weken begonnen met af en toe twee woorden achter elkaar te zeggen. Bijvoorbeeld: “Mama, aandoen”.

Je wil graag heel veel. Al vanaf dat je geboren bent. En eigenlijk wil je meer dan je kunt. Sinds je bent gaan lopen was een deel van je frustraties verdwenen, maar we merken nu dat het je frustreert als we je niet (snel genoeg) begrijpen. Of als jij iets wil wat wij eigenlijk niet zo’n goed idee vinden.

In het afgelopen kwartaal zijn we erachter gekomen dat (als alles goed mag gaan) je nog net voor je tweede verjaardag grote broer gaat worden. Ik ben zo onwijs benieuwd hoe je dat gaat vinden. Ik denk dat je een hele lieve grote broer gaat zijn. Je bent namelijk dol op mensen en vooral op kinderen!

Lengte en gewicht

Hoe lang Joas op dit moment is, zou ik eigenlijk echt niet weten. Hij draagt qua broeken maat 92 en met bovenkleding ben ik langzamerhand maat 98 aan het aanschaffen. Ik gok dus dat hij qua lengte ergens tussen de 92 en 98 cm is.

Gewicht is wat makkelijker te zeggen, omdat hij thuis op de weegschaal kan. Joas weegt ongeveer 14,5 kilo. Gezien zijn lengte een prima gewicht.

Slapen en voeding

De afgelopen maanden heeft Joas niet altijd heel erg veel zin in eten gehad. Hij is ook niet fit geweest en daardoor had hij weinig trek. Waar hij eerst ’s ochtends wel twee boterhammen op kon, mag ik nu blij zijn als ik er een halve in krijg. Joas is momenteel geen hele goede eter. Avondeten en koekjes/rozijntjes gaan er wel in, maar hij heeft een tijdlang meer gegeten dan hij nu doet. Hij is vooral een goede drinker. Joas kan de hele dag door wel drinken. Water, sap of melk maakt dan echt niet uit. Hij is gewoon dorstig.

Het slapen gaat ook prima. Afgelopen week vond hij het alleen wat spannend als papa en mama weg gaan en het dan donker is. Dus nu staat er op de overloop een klein lampje aan als hij inslaapt en als wij gaan slapen doen we dat weer uit. Dat werkt gelukkig prima.

’s Nachts slaapt hij zo’n 12 uur en overdag doet hij een slaapje tussen de 1,5 en de 3 uur. Dat verschilt heel erg waar hij slaapt.

Gisteren (donderdag 21 februari) ben ik begonnen met hem overdag op zijn nieuwe kamer te leggen. We willen graag dat hij binnenkort ook s nachts naar zijn nieuwe kamer gaat. Dan kan hij daar vast aan wennen en is dat straks als de baby er is geen issue meer. Daarnaast kunnen we dan de babykamer weer echt omtoveren tot babykamer.

Ontwikkelingen die je maakt

– je kletst honderduit de hele dag en leert elke week wel een nieuw woord.

– je onthoudt een heleboel. Grapjes van gisteren kun je vandaag nog precies zo nadoen.

– je begint steeds meer te begrijpen. De opdrachten die wij je geven snap je goed.

Bedankt weer voor het lezen!

————————–

Nieuwsgierig naar eerdere updates?

klik dan hier

Een gedachte over “Joas | 18 maanden

 1. Ja de ontwikkeling gaat zéker snel, zo leuk om mee te maken!
  En dat eten komt wel weer goed hoor, elk kind gaat weleens door zo’n fase, bij mij was dat ook zo.
  Probeer wat dingen aan te bieden, stukjes tomaat, een worteltje, stukje komkommer enz.
  Het wil ook nog weleens helpen als ze zélf met het eten zijn bezig geweest (statistisch bewezen), dat ze het makkelijker eten. Jij snijdt bv stukjes rauwkost, in een bakje doen en dan mag Joas het roeren …. en daarna van proeven natuurlijk 😉
  Misschien een idee?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s