Vliegvakantie met een dreumes

Inmiddels zijn we alweer een paar dagen thuis van onze vakantie naar Portugal. In december 2017 en mei 2018 schreef ik al twee blogs over het vliegen met een baby (klik). Inmiddels is onze Joas écht geen baby meer (eerder een peuter) en dus was het vliegen anders! Vandaag zal ik onze ervaringen en tips delen.

Vliegen

Volgens mij blijft dit voor iedere ouder altijd het ‘spannendste’ onderdeel; vliegen met een kind. Je wil andere mensen niet tot last zijn, maar je wil ook niet gestresst in dat vliegtuig zitten. Ik zal eerlijk bekennen dat ik het ook deze keer weer best spannend vond. En juist omdat Joas nu een jaar ouder is dan de vorige keer. Op het moment dat wij vlogen was Joas 20 maanden oud. Kinderen onder de twee hebben nog geen eigen stoel en moeten dus op schoot. Dat leek me van tevoren best een uitdaging met een eigenwijze dreumes. Een babytje is makkelijker op schoot te houden dan een ondernemende dreumes die er tegenwoordig sport van maakt alle kanten op te rennen. Maar goed! Wij kozen ervoor om twee dagvluchten te doen. We moesten dan wel ’s nachts/vroeg in de ochtend eruit, maar dat leek ons fijner dan ’s nachts of ’s avonds vliegen. Een middagdutje overslaan of uitstellen is minder een ramp dan de nacht zeg maar.

Waar we ontzettend goed aan hebben gedaan is het bijboeken van extra beenruimte. Je betaalt wat extra, maar voor mensen van 1.93m en 1.84m is het sowieso al best fijn om niet met je knieën tegen de stoel voor je te zitten en al helemaal met een dreumes erbij. Wij hadden stoelen helemaal rechts voor in het vliegtuig gereserveerd en hadden zelfs ruimte om onze benen te strekken. Top! Op de heenreis kon Joas ook prima even staan of op de grond zitten. Dit was heel fijn, want zoals ik al zei is 3 uur bij papa of mama op schoot best lang als je 1,5 jaar bent. Dit is dus echt een tip van mij.. boek beenruimte bij. Je zult me dankbaar zijn! Terug hadden we het geluk dat niet het hele vliegtuig vol zat. De voorste rij aan de andere kant van het vliegtuig was helemaal leeg. Dus ik ben zo brutaal geweest om de man naast mij te vragen of hij daar wilde gaan zitten zodat Joas zelf op een stoel kon zitten. En dat wilde die meneer wel. Dus dat was heel fijn!

Accommodatie

Tijdens het boeken van onze vakantie was dit de grootste issue. Als je vaker op vakantie gaat, weet je heel goed wat je niet wil, of wat je juist wel wil. Toen Joas 3 maanden was hadden we een appartement in een hotel, dat vonden we niks met een kind. We zaten daar erg ‘opgesloten’ voor ons gevoel.

Vorig jaar hadden we een soort huisje waarbij we twee verdiepingen hadden. Joas sliep toen bij ons op de kamer, maar we konden ’s avonds beneden zitten terwijl hij lag te slapen. Zo’n huisje als vorig jaar zochten we eigenlijk, alleen dan met twee slaapkamers, zodat Joas een eigen kamer zou hebben. Dit is heel lastig te vinden! Omdat Joas nog onder de twee is boek je bij reisorganisaties voor “twee volwassenen en een baby”. En dan heb je eigenlijk vooral hotelkamers of tweekamer appartementen en dat was precies wat we niet wilden. Ik gooide mijn frustraties op Instagram en zo kreeg ik een bericht van mijn oude buurmeisje. Zij waren in september in Portugal geweest en daar had je huisjes met twee slaapkamers. Wij alles bekeken en dit voldeed aan onze verwachtingen en daarom was de accomodatie snel geboekt en ook de vlucht naar Lissabon. Doordat we de accomodatie los boekten van de vlucht hadden we invloed op de vluchttijden.

De accomodatie zelf ligt ongeveer een uurtje vanaf Lissabon in een heel klein plaatsje. Eerder een gehucht eigenlijk. Het is een soort parkje met 4 huisjes, drie glamingtenten en een villa. Allemaal van Nederlandse eigenaren. Het huisje was prima, maar doordat wij niet zulk lekker weer hadden, konden we er niet elke dag (echt) op uit. En dan zit je best afgelegen. Daarnaast misten wij toch wel iets van een speeltuintje ofzo voor Joas. Voor volwassenen is deze accomodatie zeker een aanrader. Met kleine kinderen zouden wij het niet aanraden. In elk geval niet buiten het hoogseizoen, omdat je dan geen gebruik kunt maken van het zwembad (want die is koud).

Huren van een auto

Dit blijft toch wel mijn nummer 1 tip! Als je gaat vliegen met kinderen, huur een auto. Je bent zoveel meer mobiel en kunt weg wanneer je wil. Wij zijn vaak gewoon zomaar een rondje gaan rijden door de natuur. En zeker nu we best afgelegen zaten was de auto een must!

Ons ritme

Het ritme dat wij hadden komt aardig overeen met thuis. We deden vaak ’s ochtends wat, dan Joas zijn dutje in bed en dan aan het eind van de middag er nog even uit. Dit gaat natuurlijk niet als je een wat groter uitje doet. Wij gingen bijvoorbeeld een dag naar Lissabon, dan slaat Joas zijn slaapje gewoon over of slaapt in de auto.

Hoe ouder Joas wordt (en hoe vaker we dit doen), hoe makkelijker het eigenlijk wordt. Joas doet nu nog maar één slaapje en dus ben je daar minder afhankelijk van dan dat we dat bijvoorbeeld vorig jaar waren.

Wij vinden vliegvakanties echt ideaal en met wat handige dingen is het met kleine kinderen ook echt te doen. Net als thuis zijn we lekker ‘Go with the flow’ en dat helpt zo veel!

De volgende keer dat we gaan vliegen is Joas sowieso twee jaar en zal hij zijn eigen stoel hebben. Maar dan zullen we ook ‘broertje’ meenemen en gaat die weer op schoot haha. Ik ben heel benieuwd wanneer dat gaat zijn en waar onze reis dan heen gaat.

Wat zijn jouw tips voor vliegvakanties met kinderen?

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s