Prenataal kolven

Prenataal wat? Ja dat dacht ik ook toen ik het voor het eerst zag/las. Vandaag vertel ik je meer over prenataal kolven en ook deel ik mijn ervaring ermee.

Prenataal kolven dus. Oftewel.. Kolven al in je zwangerschap. Nu hoor ik je denken.. waarom zou je dat doen? Dat dacht ik eerst ook! Tot ik me er wat verder in ging verdiepen.

De voornaamste reden is eigenlijk om vast een voorraad(je) borstvoeding te hebben voor het moment dat je kindje geboren is. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je kindje met een keizersnee wordt geboren. Je bent dan niet altijd in de gelegenheid om je kindje binnen een uur na de geboorte aan te leggen. Nog een reden is dat sommige baby’s vanaf het begin bijgevoed moeten worden en zo toch borstvoeding krijgen in plaats van kunstvoeding.

Die laatste reden is ook precies de reden dat ik ben gestart met prenataal kolven. Joas was een grote baby en op dag 1 moest hij al bijgevoed worden, omdat hij gewoon honger had. Mijn melkproductie was toen nog niet goed genoeg op gang om hem te kunnen bieden wat hij nodig had.

Onze baby nu wordt niet zo groot geschat als Joas was, maar toch weet je het nooit zeker. Stel dat hij straks ook bijvoeding nodig heeft, dan wil ik graag dat dat mijn eigen (eerste) melk is in plaats van gelijk weer te starten met kunstvoeding. Ik hoop namelijk heel erg dat mijn borstvoedingsavontuur deze keer langer duurt dan 2,5e week! En daar heb ik best wat voor over.

Maarja. Hoe begin je dan? Nou allereerst door het te overleggen met de verloskundige. Ik heb uitgelegd dat ik dit wilde gaan doen en waarom. Zij vond het ook een goed plan en omdat ik de 37 weken voorbij was kon ik daar prima mee starten. Want er zitten natuurlijk ook keerzijden aan. Het prenataal kolven kan weeën opwekken. Nu is dat na de 37 weken geen probleem en kon ik gewoon gaan starten.

Ik had op internet gelezen dat het handig is om spuitjes te halen bij de apotheek zodat je daar je melk in kunt bewaren en in kan invriezen. Omdat ik niet wist of het ging slagen heb ik in eerste instantie 5 spuitjes van 3ml gehaald. Daar kon ik wel even mee vooruit. Daarnaast heb ik ook mijn handkolf uitgekookt voor het geval ik al meer melk had dan 3 druppels.

Mijn eerste ervaring

Ik had gelezen (en onthouden van mijn kraamweek) dat het goed is om je borsten eerst te masseren. Dus dat deed ik voordat ik wilde starten met kolven. Ik zag al dat ik best wat druppeltjes melk kreeg een dus koos ik ervoor om mijn kolf te gebruiken in plaats van met de hand te kolven. Ik was even vergeten hoe kolven ook alweer voelde en ik moet zeggen dat het niet heel prettig voelde. Ik wilde zo’n 8 minuten per kant gaan kolven, maar na 4 minuten vond ik het wel prima. Beide borsten heb ik dus 4 minuten gekolft en ik was eigenlijk best trots op het resultaat!

Ik had bij elkaar al 4,5e ml verzameld. Geen slecht begin al zeg ik het zelf.

De dagen erna ben ik door blijven kolven en heb ik steeds zo’n 2 a 3ml melk verzameld. Ik hoop heel erg dat onze baby er straks profijt van gaat hebben en dat, mocht hij bijgevoed moeten worden, dat nu met mijn eigen melk kan. Dan heb ik het in elk geval niet voor niks gedaan.

Ik ben heel benieuwd of iemand van jullie er ook ervaring mee heeft. Let me know!

Bedankt weer voor het lezen!

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s