De overgang van 1 naar 2 kindjes | 2 maanden

Tijdens mijn zwangerschap was ik ontzettend nieuwsgierig hoe ik de overgang naar twee kindjes zou ervaren. Ik las er heel veel ervaringen over en vandaag zal ik mijn ervaring met je delen.

Thijs is inmiddels 10 weken bij ons en echt niet meer weg te denken uit ons gezin. Ik kan me niet voorstellen dat ik hem 11 weken geleden nog niet kende. Of in elk geval niet buiten mijn buik ken. Zo bijzonder hoe snel dat goed en vertrouwd voelt! Hoe snel hij onderdeel uitmaakt van ons gezin.

Er zijn mensen die de overgang van 0 naar 1 kind heftiger vinden en er zijn mensen die van 1 naar 2 kinderen heftiger vinden. Ik behoor tot de eerste categorie. Ik vond van 0 naar 1 moeilijker.

Toen Joas werd geboren stond onze hele wereld op zijn kop. Ineens hadden we niet alleen de zorg voor onszelf, maar ook voor een kleine baby. De eerste weken werden we geleefd en pas na een week of tien/elf/twaalf waren we voor mijn gevoel weer een beetje op aarde geland. Ik vond het maar heftig het zorgen voor een kindje. Daarnaast had Joas veel last van zijn buik. Hij huilde heel veel van de pijn en dat was zó sneu (En heel vermoeiend voor ons). ‘S nachts sliep hij prima, maar overdag was het drama. Joas deed alleen hazeslaapjes en kon zomaar uit het niets ineens wakker worden en het uit gillen. Nu weet ik dat hij last had van maagzuur, maar toen dachten we dat het erbij hoorde. Arm kind. Had gewoon écht pijn. Het zorgen voor een kind en daarbij altijd jezelf op een tweede plek zetten vond ik dus moeilijk. Ik vond het lastig dat ik dingen niet op ‘mijn’ tijd kon doen. En nu is het niet zo dat we niet van Joas genoten toen he, maar achteraf vond ik die eerste maanden echt wennen.

En dan de overgang naar twee kinderen. Ik was heel benieuwd hoe we dit zouden ervaren. En ik moet zeggen dat het me allemaal reuze is meegevallen. Ik dacht dat ik geen tijd meer voor mezelf zou hebben, slechter zou slapen en weet ik het allemaal. Alle doemscenarios waren voorbij gekomen in mijn hoofd. Misschien dat het daarom ook allemaal wel meevalt!

We zijn het gewend om te zorgen en gewend om onszelf daarbij vaker (even) weg te cijferen. Met Joas zaten we nog in de luiers dus ook dat is niets nieuws onder de zon. Het echte verschil is dat nu je twee kinderen hebt je af en toe je aandacht moet verdelen. En dat vind ik het lastigst op momenten dat ze mij eigenlijk allebei nodig hebben. Dat ik bijvoorbeeld Thijs aan het voeden ben en Joas valt en dus getroost moet worden. Dat zijn de lastige momenten.

Er zijn een aantal spitsmomenten op een dag en dan vraagt het hebben van twee kinderen wat meer organisatietalent. Dan moeten er keuzes gemaakt worden. Zet ik eerst Joas aan tafel met een boterham of pak ik eerst Thijs die begint te jammeren omdat hij trek heeft? Leg ik eerst Joas op bed of ga ik nu eerst die vieze luier van Thijs doen? Dat soort keuzes moet ik op bepaalde momenten maken. En heel af en toe maak ik een verkeerde keuze, maar dat hoort er ook een beetje bij.

Wat ik wel moet zeggen is dat Thijs een onwijs relaxte baby is. Zoals ik al in zijn update schreef slaapt hij nog veel. Dit betekent dat ik overdag (en dan vooral ’s ochtends) veel tijd heb om met Joas te spelen. Zo hebben wij even één op één tijd samen. Dus dat scheelt wel. Ik moet eerder ervoor zorgen dat ik ook tijd met Thijs doorbreng. Daarom vind ik het geven van borstvoeding nog zo fijn. Dan moet ik bewust tijd voor hem maken.

Al met al kunnen we wel concluderen dat de overgang me tot nu toe erg meevalt. Ik ben wel heel benieuwd naar de tijd dat Thijs meer beneden is en ook op de grond gaat spelen. De tijd dat niks meer veilig is in je huis. Tegen die tijd zal ik dat uiteraard met jullie delen!

Bedankt weer voor het lezen!

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s