Eetschema | 2 jaar

Een ieder die mij een beetje kent weet dat eten bij mij voor gezelligheid staat. Als we gasten krijgen pak ik uit met koken, maar ook bakken vind ik erg leuk om te doen. Niet zo gek ook dat ik dit aan Joas heb doorgeven. Want waar Peter gerust een hele dag zonder eten kan, moeten Joas en ik regelmatig iets eten zodat het motortje blijft branden.

Pas las ik op een blog van iemand een eetschema van haar peuter en dreumes en ik vond het erg grappig om te zien dat sommige dingen heel erg overeen komen en andere dingen hier totaal anders zijn.

Dit schema is een gemiddelde. De ene dag loopt het iets anders dan de andere dag en qua tijden kan het ook nog wel eens veranderen, maar het is een indicatie van hoe het ongeveer aan toe gaat bij ons. Voorlopig deel ik alleen het schema van Joas. Thijs drinkt alleen nog maar bij mij en dat is niet op vaste tijden.

Goed.. genoeg gekletst. Zo ziet ons schema eruit.

7.00 – Ontbijt

Het ontbijt. Gelijk ook het grootste struikelblok in dit hele schema. Ik heb nu een gemiddelde tijd genomen van 7.00uur, maar dit loopt nogal uiteen. Joas is geen ontbijter. Als het aan hem lag ontbeet hij niet. Het maak niet uit wat ik hem voorschotel en op welk tijdstip, hij eet het tegen heug en meug. Dat is wel eens anders geweest, maar het laatste halfjaar, misschien wel langer, is dit drama.

Eten: Ik probeer er altijd wel íets in te krijgen. Al is het alleen maar een banaan of een plak onbijtkoek. Wat er vaak ook wel (gedeeltelijk) in gaat is een boterham met vlokken of een boterham met chocopasta.

Drinken: Zodra hij wakker is, wil hij ‘melkie’ of ‘apsap’ (appelsap). Dat laatste krijgt hij niet op de vroege ochtend, maar hij krijgt wel een halve fles volle melk die hij rustig op de bank opdrinkt terwijl hij een beetje wakker wordt.

10.00 – Tussendoortje

Als we thuis zijn is dit ons fruitmoment. Joas is dol op fruit en lust een hoop verschillende soorten. Meestal maak ik een bakje met wat appel, banaan en een ander stuk fruit dat ik op dat moment in huis heb. Bijvoorbeeld druiven, mandarijntjes of meloen.

Als ik onderweg ben sla ik dit tussendoortje meestal over of krijgt hij een koekje ofzo. Net wat uitkomt en waar we zijn.

Qua drinken krijgt meneer een beker limonade of diksap appel.

12.00 – Lunch

Er was een tijd dat we om 11.30 al zaten te lunchen in verband met Joas zijn slaapje, maar tegenwoordig kan het gelukkig iets later. De lunch vind ik een onwijs gezellig momentje met Joas samen. Ik hou er van om heel gevarieerd te lunchen door de week. Het is nooit elke dag een boterham, omdat Joas eigenlijk alleen zoetbeleg lust en ik niet wil dat hij alleen maar zoet beleg eet.

Eten: Zoals ik al zei varieert het nogal wat we eten. Eén keer in de week eten we tosti, maar ik maak ook heel vaak wentelteefjes, pannenkoekjes of we eten simpelweg een krentenbol of een ander broodje. Naast iets van een broodje eten we ook altijd nog een stuk fruit. En op dagen dat we ons tussendoortje gemist hebben, maak ik voor tijdens de lunch een fruitbakje.

Drinken: Bij de lunch krijgt Joas een beker melk of yoghi. Net wat hij wil.

15.00 – Tussendoortje

Na Joas zijn middagdut is het tijd voor weer een tussendoortje. Meestal is dit een koekje of een bakje fruit. Hierbij drinkt Joas weer een beker/fles sap.

18.00 – Avondeten

Het avondeten bij Joas is nogal verschillend. Als het naar zijn zin is, is zijn bord zo leeg en als hij het niks vind, gaat hij zitten spelen ermee. Er is geen pijl op te trekken want de ene keer zijn wraps wel lekker en de andere keer niet. Ongeveer 2x per week eten we een AVG’tje en voor de rest staat er wat anders op het menu.

Eten: De ene keer is het Joas zijn bekkie en de andere keer niet. Dingen die er altijd goed in gaan zijn; pasta, aardappeltjes, pizza en patatjes. Alle overige gerechten kunnen de ene keer wel en de andere keer niet zijn goedkeuring krijgen. Het is dus maar net hoeveel trek hij heeft.

Als Joas echt niets gegeten heeft krijgt hij van ons een alternatief. Meestal in de vorm van brood of fruit. Ik wil wel dat hij iets eet.

Drinken: Bij het avondeten drinken we water. Joas krijgt dit in een beker.

19.30 – Avondritueel

Tijdens ons avondritueel krijg Joas nog een klein beetje melk. Tijdens het voorlezen drinkt hij dit op.

Dit was hem dan! Joas zijn eetschema. Je moet je wel indenken dat hij de ene dag veel meer eet dan de andere dag. Net als wij. En met verjaardagen gaat er bijvoorbeeld veel meer in dan op een gewone doordeweekse dag.

Hoe goed Joas eet hangt van verschillende factoren af. Zo zien we dat wanneer hij een ontwikkelingssprong maakt of bij het doorkomen van tanden het eten even op een laag pitje staat. En zodra dit over is kan hij ineens weer bunkeren. Echt een peuter dus!

Bedankt weer voor het lezen!

Liefs

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s