Avondritueel met een peuter en een baby

Sinds de komst van Thijs is er best wat veranderd in ons avondritueel. De eerste paar weken was Thijs ’s avonds wat onrustig en had krampjes, maar inmiddels gaan de jongens ongeveer tegelijk naar bed en leek het me daarom leuk om ons avondritueel eens te beschrijven.

Uiteraard gaat het ook hier niet elke avond hetzelfde. De ene keer liggen de jongens eerder dan de andere keer, maar in de kern komt het wel hier op neer.

17.30/18.00 Avondeten

Ons ritueel begint eigenlijk al bij het avondeten vind ik. Ergens tussen 17.30u en 18.00u gaan we eten. Dit ligt er een beetje aan welke dag het is en of Peter (vroeg) thuis is of niet. Als hij thuis is eten we vroeg, anders rond zessen. Joas eet uiteraard met ons mee. Thijs ligt óf nog in zijn bed te slapen óf ligt in de box onder zijn babygym.

18.15/18.30 Spelen

Afhankelijk van hoe laat we begonnen zijn met eten en hoe lang de maaltijd duurt is het na het eten nog tijd om te spelen. Soms gaan we met elkaar dansen of verstoppertje spelen en een andere keer speelt Joas nog even alleen met zijn speelgoed. Soms is dit dus een half uur, soms maar vijf minuten. Thijs knuffelt met één van ons of speelt lekker verder in de box of op een kleedje op de grond. Als Thijs erg onrustig is krijgt hij alvast een beetje drinken.

18.45 Naar boven

Op de dagen dat we samen zijn blijft Thijs bij Peter beneden. Peter ruimt dan ondertussen de spullen van het avondeten op en pakt zijn momentjes met Thijs. Op de avonden dat ik alleen ben ruim ik het op als Joas nog speelt en als we naar boven gaan blijft Thijs alleen beneden. Heel af en toe legt Peter Joas op bed, maar over het algemeen doe ik dat.

Klaarmaken voor de nacht

Vanaf nu ligt het eraan hoe snel het allemaal gaat, dus zijn er geen vaste tijden meer. Ik vind het belangrijk om de dag rustig af te sluiten en de tijd te nemen voor Joas. Als Thijs alleen beneden is zet ik wel meer vaart erachter dan wanneer Peter bij Thijs is.

Een paar avonden per week gaat Joas onder de douche. Op de avonden dat ik alleen ben doe ik dat meestal niet. Tenzij hij bijvoorbeeld echt helemaal onder zijn avondeten zit, dan douche ik hem wel. Maar dan neem ik Thijs wel even mee naar boven want anders duurt het voor Thijs te lang om alleen beneden te zijn

We beginnen met het aantrekken van een schone luier en zijn pyjama. Joas krijgt zijn vitamine D druppels en dan gaan we tanden poetsen. Dit alles gebeurt op onze middenverdieping. We wassen zijn handen en zorgen voor een schone toet en dan is het tijd om weer een trap omhoog te gaan naar zijn kamer.

Voorlezen

Nadat Joas zijn slaapzak aan gekregen heeft, gaan we in de stoel op zijn kamer zitten en mag hij een boekje kiezen. Ondertussen drinkt hij nog een beetje melk uit een fles. We lezen óf één lang verhaal of twee korte. Dit is een heel fijn rustig moment om samen de dag af te sluiten. Joas is ook echt gek op verhaaltjes, dus soms wil hij wel meer dan twee verhalen.

Bidden en zingen

Joas is inmiddels oud genoeg om ook mee te bidden. We danken voor de dag en vragen Gods hulp bij de nacht en de volgende dag. Daarna zing ik een liedje voor hem.

In bed

En dan is het tijd om naar zijn bed te gaan. Hij mag het lichtje uitdoen, een dikke knuffel en een kus en dan leg ik hem in zijn bed. Hij gaat er vaak gelijk al lekker voor liggen en eenmaal ingestopt, ga ik weer naar beneden. Meestal is het dan tussen 19.00 en 19.15.

Ongeveer 19.15 Thijs naar bed

Als ik weer beneden kom is het tijd om Thijs naar bed te brengen. Eigenlijk heeft hij altijd al trek als ik weer beneden kom. Hij drinkt 1 borst beneden en dan gaan we naar boven waar ik hem verschoon en hij zijn vitamine D druppels ook krijgt. Op ons bed voed ik hem de andere borst. De kamer is zo donker mogelijk zodat hij weet dat het tijd is om te gaan slapen. Vaak maakt het drinken hem al erg moe. Als ik zeker weet dat hij klaar is, leg ik hem in bed. Vaak blijf ik nog heel even boven en kijk ik via de babyfoon mee of hij echt gaat slapen. De ene keer is hij zo weg, de andere keer wil hij toch nog een beetje drinken een dan krijgt hij dat.

Tussen 19.45 en 20.15 ligt ook Thijs in bed en kan onze avond beginnen.

Ik ben heel benieuwd of het overeen komt met anderen hun avondritueel!

Bedankt weer voor het lezen!

Liefs

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s