Joas | 2 jaar en 3 maanden

In Joas zijn tweede levensjaar maakte ik elke kwartaal een update en ook nu zal ik dat blijven doen. Twee jaar en drie maanden dus..of 27 maanden. Net hoe je het noemen wilt 🙂 De eerste twee jaar werkte ik met verschillende kopjes over bijv voeding e.d. Ik heb besloten nu in verhaalvorm een update te geven.

Drie maanden geleden schreef ik de update over je tweede verjaardag. Aan de ene kant als de dag van gisteren, aan de andere kant voelt het alweer erg lang geleden. En dan bedoel ik vooral dat je in die tijd weer enorm veel wijzer bent geworden! Het lijkt wel of je met de dag slimmer wordt.

Je bent een ventje dat gevoelig is voor sfeer. Je hebt het graag ‘zellig he mam‘. Gezellig dus. Ik denk dat er vaak veel meer in jouw koppie gebeurt dan ik kan begrijpen. Gelukkig kun je steeds beter praten en duidelijk maken wat je bedoelt. Dit scheelt een hoop frustraties. Je praat eigenlijk bijna alleen nog maar in zinnen en legt de lat hoog voor jezelf als het op uitspraak aankomt. Als je zelf merkt dat je een woord niet goed zegt blijf je het net zo lang proberen tot het je lukt. Zoals ik al zei, de lat ligt hoog. Je doet het graag goed!

Je bent onwijs muzikaal. Ik hoop echt heel erg dat dit zo blijft en je over een paar jaar misschien een instrument wilt bespelen. Voor nu wil je altijd liedjes zingen en je kent er ook steeds meer uit je hoofd. Je hebt een goed geheugen en gevoel voor ritme. Ik weet niet wat normaal is op jouw leeftijd, maar ik vind het bizar hoeveel je kunt onthouden. En dan niet alleen liedjes, maar ook plekken waar we zijn. Je weet heel goed de weg naar huis, wie waar woont, welke auto’s je opa’s en oma’s rijden en bijvoorbeeld ook dat je in de ene winkel een muntje nodig hebt voor het karretje en in de andere winkel niet. Ik vind het knap!

Sinds een paar dagen slaap je in een peuterbed. Of eigenlijk hebben we 1 kant van je ledikant eraf gehaald. Toen we vorige week op vakantie waren heb je op een matras op de grond geslapen en dat ging eigenlijk zo goed dat papa en ik het aandurfden om thuis je bed om te bouwen. Wij zijn echt super trots op je lieverd! Je wordt ineens wel echt heel groot!

Je hebt nog altijd energie voor tien en moet eigenlijk elke dag wel even eruit om je energie kwijt te kunnen. Rennen is nog steeds leuker dan lopen en klimmen nog steeds leuker dan zitten. Je bent gewoon echt een ventje. In je eentje spelen lukt op het moment even niet zo goed, je hebt veel aandacht nodig of hulp bij het opstarten van een spel.

Je bent zorgzaam, een eigenschap waarvan ik hoop dat je deze behoudt. Je hebt oog voor wat anderen nodig hebben en probeert hierbij zo goed mogelijk te helpen. Ook hierin doe je het graag goed voor anderen. Je bent gevoelig voor beloning. Thijs is nog altijd je grootste vriend en ook hierin kun jij je zorgzaamheid kwijt.

Mensen schatten je vaak ouder in dan je bent. Je bent een lange jongen van bijna een meter. Dit is een gemiddelde lengte voor kinderen van drie en jij bent nog niet zo heel lang twee jaar. Soms is het wel lastig, want volwassen mensen benaderen je op een andere manier en met bepaalde verwachtingen die niet realistisch zijn bij jouw leeftijd. Dat je lang wordt is een gegeven. Het consultatiebureau denkt zelfs dat je richting de twee meter gaat (aan de hand van jouw groeilijn en papa en mijn lengte). Voor ons niet heel schokkend want dat is je oom ook.

Tot slot wil ik nog schrijven dat ik dit echt zo’n leuke leeftijd vind! We genieten enorm van jou. Lief klein ventje

Liefs,

Mama