Van ledikant naar peuterbed

Sinds een paar weken slaapt Joas in een peuterbed en het leek me leuk om te vertellen hoe wij die overgang hebben aangepakt en ervaren.

Joas was ongeveer anderhalf toen hij van de babykamer naar een kamer op zolder ging. Ik was op dat moment zwanger van Thijs en we wilden graag dat Joas helemaal gewend was aan het slapen op zolder voordat Thijs geboren zou worden.

Joas was dus anderhalf en wij vonden hem op dat moment nog te klein voor een peuterbed. Hij sliep prima in een ledikant dus besloten we een tweede ledikant aan te schaffen, maar wel eentje waar de zijkant vanaf kon zodat het een peuterbed kon worden tegen de tijd dat dit nodig was. Uiteindelijk hebben we van februari tot en met november het bed gebruikt als ledikant en nu dus een aantal weken als peuterbed.

Het was in eerste instantie niet eens perse de bedoeling om ‘nu al’ over te gaan naar een peuterbed,. We vonden het eigenlijk wel prima en relaxt dat hij niet uit bed kon komen. Zeker gezien het feit dat hij op zolder slaapt en dus niet naar ons toe kan lopen mocht hij dit willen. Maar soms gaan dingen wel eens anders dan je verwacht. Een paar weken geleden waren wij in Duitsland op vakantie en ‘moest’ Joas op een matras op de grond slapen. We kwamen erachter dat dit eigenlijk prima ging. Hij sliep goed en kwam er niet vanaf. Dit deed ons besluiten om dit thuis voort te zetten en zijn bed om te bouwen tot peuterbed.

Maar ja, hoe pak je zoiets aan? Besteed je er veel aandacht aan of juist niet? Wij kozen ervoor niet teveel aandacht eraan te besteden, maar hebben wel benoemd dat hij nu in een ‘grote jongensbed’ mocht slapen. Dat is natuurlijk super stoer en ik moet zeggen dat het gelijk vanaf dat moment erg goed ging.

Ik vond het stiekem heel erg spannend en dan vooral of hij zou blijven liggen. Tot nu toe is hij nog maar 2x uit bed gekomen en dat was ’s avonds omdat hij geen zin had om te gaan slapen. Hij blijft dus prima liggen en dat is onwijs fijn. Ook als hij wakker is wacht hij in zijn bed tot wij hem komen halen.

We hopen natuurlijk dat dit zo blijft. De eerste ervaringen zijn in elk geval goed!

Hoe ging bij jullie de overgang naar een peuterbed?

Liefs,

Simone