Een half jaar borstvoeding

Dat ik ooit een blog zou schrijven met deze titel had ik nooit kunnen denken. Na de 2,5e week die ik Joas heb kunnen voeden, had ik de hoop dat het bij Thijs beter zou lukken, maar een half jaar(!) had ik nooit gedacht!

Volgend weekend is het zo ver. Dan geef ik Thijs een half jaar borstvoeding(!). Voor sommige lezers is dat misschien niet eens zo bijzonder, maar voor mij wel. Toen Joas werd geboren heb ik ook geprobeerd om hem borstvoeding te geven. Helaas is dit avontuur niet zo gelopen zoals ik zou willen. Joas had vanaf dag 1 bijvoeding nodig en die kon ik elk kwartier wel aanleggen. Ook vond ik het maar overweldigend om ineens te zorgen voor zo’n klein frummeltje. Al met al werd ik er geen leuker mens van en het gaf mij enorm veel rust toen ik bij Joas na 2,5e week stopte. Het was goed geweest.

Lees ook: Mijn ervaring met borstvoeding

In mijn zwangerschap van Thijs heb ik dan ook erg getwijfeld of ik het weer wilde gaan doen. Waarom zou ik dat hele circus weer gaan beginnen? Had ik daar wel zin in? Was mijn melk dan wel goed genoeg? Wat mij uiteindelijk over de streep trok was dat dit een heel ander kindje zou zijn met hele andere behoeften. Hij was Thijs en niet Joas. Dus wilde ik het weer gaan proberen. Werd het iets, dan was dat mooi. Werd het niets, dan was dat ook goed.

Daarnaast ging ik me inlezen over prenataal kolven. Dit wilde ik graag gaan doen. Mochten we dan Thijs ook bij moeten voeden, dan kon dat met mijn eigen melk. Over dat prenataal kolven schreef ik destijds een blog (KLIK). Op het moment dat Thijs geboren werd, had ik dus een klein voorraadje in mijn vriezer liggen voor het geval dat. Uiteindelijk hebben we Thijs alleen de eerste twee dagen een keer 3cc gegeven.

Nu loopt de borstvoeding super goed, maar toch is het de afgelopen zes maanden niet alleen maar van een leien dakje gegaan hoor. Thijs heeft een klein mondje waardoor hij geen goede grote hap kon maken en dus niet goed (zelf) kon aanhappen. Gelukkig hebben de zuster en ik het voor elkaar gekregen om hem met een beetje hulp wel goed te laten aanhappen. Inmiddels hoef ik hem eigenlijk niet meer te helpen. Ook heb ik in de eerste twee maanden verschillende ‘kwaaltjes’ gehad. Thijs had beginnende spruw, hierdoor gingen mijn tepels kapot ( kloven) en door die kloven kreeg ik een borstontsteking. De eerste keer zo erg dat ik een antibioticakuur nodig had om de ontsteking weg te krijgen. Wat voelde ik me toen ziek zeg. Binnen een paar uur lag ik gevloerd.

Vier weken later voelde ik weer een ontsteking opkomen, maar met veel aanleggen en kolven heb ik die gelukkig zelf weg gekregen. Ondanks deze dingen heb ik doorgezet. Ik wilde het zó graag. Als ik zulke opmerkingen trouwens twee jaar geleden bij anderen las gingen mijn nekharen altijd overeind staan. Wat nou doorzetten? Dat had ik bij Joas toch ook gedaan? Nu weet ik dat de omstandigheden er wel naar moeten zijn om door te kunnen zetten. Wat deze keer echt meegespeeld heeft is dat we het ouderschap al gewend waren waardoor er veel meer rust was in ons gezin. En door die rust was er meer tijd om in de borstvoeding te investeren.

Nu ik weer werk is Thijs drie dagen zonder mij. Op die dagen drinkt hij gekolfde melk uit een flesje. Dit gaat gelukkig ook heel goed! 

De afgelopen tijd hebben verschillende mensen mij gevraagd wanneer ik er mee ga stoppen. Ik moet zeggen dat ik geen idee heb. Mijn eerste doel was langer dan die 2,5e week van Joas. Dat werd toen een maand, toen drie maanden en toen tot ik weer zou gaan werken. Elke keer verschuift het einde steeds weer, omdat ik het zonde vind om op te geven als het zo goed gaat.

Heel soms verlang ik er naar dat ik niet meer hoef te kolven, maar als hij dan ’s avonds voor bedtijd bij mij ligt te drinken is dat gevoel helemaal weg. Dan geniet ik enorm van het momentje samen met hem. Want eerlijk is eerlijk… Thijs is een relaxte baby en peuter Joas vraagt zijn tijd en aandacht toch wel. Dus dit is ons momentje samen. Iets wat alleen ík kan doen. En ja… dat voelt heerlijk 🙂

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s