Joas | 2,5 jaar

Afgelopen week was Joas alweer tweeënhalf jaar bij ons. Tijd voor een update dus! Net als de vorige update is deze in verhaaltjesvorm.

Alweer tweeënhalf jaar geleden maakte jij ons papa en mama. Toen een grote baby van 56cm, inmiddels een echte peuter van zo’n 100cm lang. Dat je lang bent werkt soms in je voordeel, maar omdat je de lengte hebt van een kind van ongeveer 3,5 jaar schatten onbekenden je ouder in en verwachten ze dingen van je die je nog niet kunt waarmaken. Er worden dan bijvoorbeeld dingen aan je gevraagd die je nog niet kunt begrijpen of waar je nog niet het juiste antwoord op kunt geven. Doe alles maar gewoon je eigen tempo hoor liefje, je gaat toch al zo snel.

Ik blijf me verbazen over je taalontwikkeling. Waar je vorig jaar februari af en toe losse woorden kon zeggen, klets je nu in volzinnen. Voor onbekenden is het soms nog wat lastig om te verstaan, maar dat gaat steeds beter. Leuk om te zien hoe graag je een goede uitspraak wil laten horen en je jezelf blijft verbeteren daarin. Met andere dingen kun je snel opgeven, maar met je uitspraak ben je een doorzetter en leg je de lat hoog voor jezelf. Wat ik vooral leuk vind is dat je jezelf eerst ‘Sjoosja’ noemde, dat werd daarna ‘Jojas’ en sinds een week is het ‘Joooowas’. Kleine knapperd.

Je zit lekker in je vel de laatste tijd. Ik merk nu eigenlijk pas hoeveel je hebt moeten wennen aan de komst van Thijs en het doorstromen naar de volgende groep op het kinderdagverblijf. Je bent ‘geland’ en voelt je zichtbaar goed. Hierdoor heb je ook weer ruimte om je te kunnen ontwikkelen.

Je speelt graag met ons (vooral met papa), maar vindt het ook heerlijk om alleen te spelen. Soms bij ons in de buurt, maar ook wel eens alleen in een ruimte. Jij bent dan bijvoorbeeld alleen op je kamer terwijl ik in een andere kamer aan het opruimen ben. Nu je niet meer overal zo’n zooitje van maakt, maar gericht speelt kan dat ook veel beter. Ik kan erop vertrouwen dat je niet vanalles sloopt e.d. Ook ontwikkel je steeds meer fantasie en vind je rollenspel fantastisch. Van de stomste dagelijkse dingen worden pizza’s gebakken en kopjes thee gemaakt. Die papa en ik dan wel even moeten proeven natuurlijk.

Ik vind het bijzonder om te zien hoeveel je op mij lijkt. In je energie en in je maniertjes en dingetjes. Je bent één grote spiegel voor mij. Zodra je ’s ochtends wakker wordt sta je ‘aan’ en heb je energie voor tien. Ook als het soms nog heel vroeg is wil jij het liefste naar beneden toe. De laatste weken vind je het ook fijn om in je eigen bed even wakker te worden met een boekje. Je gaat dan lekker boekjes lezen in je eigen bed en zo kunnen wij ook nog even lekker liggen. Top!

Over anderhalf jaar ga je al naar school. Het idee alleen al… ik moet er nog even aan wennen! We gaan dit voorjaar in elk geval opzoek naar een school voor jou en je broertje.

Wat is het genieten met jou in ons gezin! Je bent een onwijs lieve grote broer die ik iedereen zou wensen. Blijf maar zoals je bent, want je bent perfect zoals je bent!♡

Liefs, mama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s