Hoe gaan wij om met schermtijd?

In de wereld van nu draait alles om schermpjes. Televisies, telefoons, laptops, tablets… de keuze is reuze. Hoe je daarmee omgaat is aan jou en vandaag deel ik onze manier.

Bron foto: http://www.pixabay.com

In huis hebben wij meerdere schermen tot onze beschikking. Zo hebben we een televisie, een laptop, een computer en allebei een telefoon. We ontkomen er niet aan dat Joas wel eens wat bewegend beeld meepikt en in de tijd van nu lijkt me dit ook volkomen normaal. Dat neemt niet weg dat wij Joas niet hele dagen voor de televisie zetten.

Als je willekeurig gaat speuren op Google kom je allerlei artikelen tegen over schermtijd voor kinderen. Er worden adviezen gegeven over de lengte van schermtijd, de beste tijdstippen van schermtijd en nog veel meer. Allemaal ontzettend handig, maar ik neem aan dat iedereen wel kan bedenken dat het voor hele jonge kinderen nog helemaal niet nodig is om ze veel achter een scherm te zetten. En mensen, ik ben alles behalve heilig hoor! Ik zet Joas sommige weken ook vaker achter een scherm dan ik eigenlijk zou willen.

In Joas zijn eerste maanden hebben wij hem vrijwel nooit achter een scherm gezet. Hij had er toen niks aan en vond spelen onder zijn babygym net zo interessant. En heel eerlijk, dan kies ik toch liever voor de babygym. Tot en maand of 8 à 9 hebben we heel af en toe eens een filmpje aangezet en meestal waren dit dan kinderliedjes van babytv of Nijntje.

De laatste tijd mag Joas wat vaker een filmpje kijken. Ik merk dat dit soms een welkome afleiding is. Aan het einde van de middag wordt hij moe en hangerig en soms is het dan heel fijn om even een filmpje aan te zetten terwijl ik bijvoorbeeld eten ga koken. Maar ook op visite kan een filmpje soms uitkomst bieden om even rustig te worden of om even op schoot te zitten. Favorieten momenteel hier zijn: Het Zandkasteel en Juf Roos.

In de zomer heeft Joas veel buiten gespeeld en ik merk dat nu het winter wordt en buiten spelen niet meer zo handig kan, ik sneller teruggrijp op een filmpje. Want eerlijk is eerlijk.. je opent Youtube en hebt zo een rits aan (educatieve) filmpjes. Daarnaast was Joas de laatste tijd thuis een slechte speler en omdat ik ook niet altijd zin heb om hem de hele dag te vermaken, is bewegend beeld ideaal op zulke momenten.

Peter en ik zijn opgegroeid in een generatie waarin er nog weinig schermpjes waren. Toen ik naar groep 8 ging, kreeg ik mijn eerste mobiele telefoon en dat was een Motorola waar je eigenlijk alleen mee kon bellen en sms’en. Hoe anders is de tijd nog geen 15 jaar later?

Peter en ik waren vroeger zelf echt buitenkinderen en we hopen dit ook door te mogen geven. Het samenspelen met andere kinderen, het ontdekken van de natuur. Het heeft ons echt wel dingen gebracht. Tot nu toe lijkt Joas ook een buitenkind te zijn. Hij vindt buiten spelen echt fantastisch en tijdens een rondje op de fiets zie je hem genieten. Dit hopen we lekker zo te houden. En met af en toe een filmpje proberen we dit vooral lekker in balans te houden. Toch ben ik ook wel benieuwd hoe het straks gaat zijn als hij er ook echt om kan/gaat vragen. Maar dat is een kwestie van afwachten maar.

Hoe ga jij eigenlijk om met schermtijd?

Liefs,

Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s