Wat ga ik anders doen bij een tweede kindje?

Wij hebben onze kinderwens nooit onder stoelen of banken gestoken. Wij hopen in de toekomst nog meer kinderen te mogen krijgen en die wens zet ons aan het nadenken. We denken na over de keuzes die we nu hebben gemaakt en daar hoort ook bij dat we sommige dingen bij een tweede anders zouden doen. Vandaag neem ik je daarin mee.

Luisteren naar mijn moedergevoel

Ondanks dat wij jonge ouders zijn, zijn we niet gek en kennen wij ons kindje het best. Toch heb ik me met Joas een aantal keer weg laten sturen bij de dokter terwijl ik zeker wist dat er iets aan de hand was. Joas zat van top tot teen onder de eczeem en ze hebben me met wat crème weggestuurd. “Baby’s van deze leeftijd huilen nou eenmaal mevrouw”. Net of ik dat zelf nog niet wist. Daarnaast was het ook opvallend dat Joas alleen maar ’s avonds rechtop tegen ons in slaap kon vallen. Achteraf zien we in dat dit door zijn refluxklachten kwam, maar toen werd er weinig aan gedaan. Bij een volgend kindje wil ik dus meer luisteren naar mijn moedergevoel en laat ik me niet zomaar meer wegsturen.

Slaapritme “aanleren”

Zoals ik net al schreef heeft Joas de eerste maanden ’s avonds alleen maar op ons geslapen. Dat arme kind zat zijn voedingen steeds op te boeren (en soms uit te kotsen). Dit hielp hem niet bij het aanleren van een slaapritme. ’s nachts sliep hij goed, maar overdag was een drama. Hij geeft slecht aan wanneer hij echt moe is. Zodra hij in zijn ogen wrijft of geeuwt is hij eigenlijk al te moe. Daarom zou ik bij een tweede kindje me meer willen richten op het aantal wakkere uren wat ‘ normaal’ is voor een baby van die leeftijd. Het is bij Joas uiteindelijk goed gekomen, maar dat heeft zeker 5,5e maand geduurd.

Vaste voeding rustig opbouwen

Bij Joas zijn we vanaf 4 maanden begonnen met het geven van vaste voeding. Op dat moment dronk hij nog 5 flessen, waar hij eigenlijk qua gewicht allang naar 4 mocht. Vanuit het consultatiebureau werd mij verteld dat een groentehapje wel Joas zijn fles zou gaan vervangen dus hij mocht 70 tot 120 gram in plaats van een paar kleine hapjes. Hij was zo groot en sterk, dat kon hij wel. Zo gezegd, zo gedaan. De eerste dagen nam hij 8 hapjes ongeveer, maar al snel at meneer zeker 100 gram. Hij vond alles lekker, maar na een paar weken kwamen wij er achter dat hij daar helemaal niet tegen kon. Zijn darmen konden die hoeveelheid nog helemaal niet verdragen. We zijn gestopt en net voordat hij 6 maanden was weer opnieuw begonnen en toen langzamer. Inmiddels gaat het super goed en zijn zijn darmen veel rijper voor vaste voeding. Hiermee hebben wij wel geleerd om naar ons gevoel te luisteren (zie hierboven) en om met vaste voeding langzaam op te starten. Ik denk dat ze het niet voor niets “oefenhapjes” noemen…

Langer genieten van het hele kleine

Ondanks dat ik baby’s leuker vind naarmate ze meer kunnen, ben ik me er wel van bewust dat ik Joas groot kijk. Alle ontwikkelingen vind ik fantastisch en ik merk dat ik nog meer had kunnen genieten van dat hele kleine. Maar aan de andere kant. Je hele leven verandert in 1 klap, dus de eerste weken was vooral doorkomen.

Best wat dingen die wij anders zouden doen bij een tweede dus. Je bent nooit te oud/jong om dingen te leren en bij een eerste kindje is het echt allemaal uitzoeken hoe het werkt. Ik denk dat je als moeder ook steeds makkelijker wordt naarmate je meer kinderen hebt.

Wat zou jij anders doen? of heb je anders gedaan?

Liefs,

Simone

2 gedachten over “Wat ga ik anders doen bij een tweede kindje?

    1. Dankjewel voor je compliment. Dat hebben we ook zeker gedaan. Op dat moment hadden we geen idee dat het met zijn maag te maken had dus vonden we het maar raar dat hij niet wilde liggen. Inmiddels weten we beter en is het goed gekomen, kunnen we hem helpen.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s